A Parker Solar Probe a valaha volt leggyorsabb ember alkotta tárgy

A Parker Solar Probe űrszonda, amely a Nap külső koronájának vizsgálatára lett tervezve, megdöntötte a leggyorsabban mozgó ember alkotta objektum rekordját. A szonda a Nap felszínéhez való 20. közelítése során érte el ezt a hihetetlen sebességet.

A Parker Solar Probe június 29-én óránként 635 266 kilométeres sebességgel száguldott, ami több mint 500-szor gyorsabb, mint a hangsebesség. Ez már a második alkalom, hogy a 2018-as indítása óta eléri ezt a sebességet.

A szonda sebessége azonban még tovább fog növekedni: a tervek szerint 2025-ben, amikor ismét közel kerül a Naphoz, akár a 692 000 km/h sebességet is elérheti.

A Parker Solar Probe sebességének növekedése az időzítésen és a lendületen alapul. A szonda a Nap körüli pályáján a Vénusz gravitációját használja ki, létrehozva egyfajta gravitációs csúzlit, amely segítségével közelebb kerül a Nap felszínéhez.

A küldetése során a Parker Solar Probe számos különböző mérést végez majd, amelyek célja, hogy javítsák a Napról alkotott tudományos ismereteinket, közelebb hozva minket a csillagunk megértéséhez.