Sztárbefektetés a magyar tőzsdén, az időzítést sem lehetett elrontani

Nehéz hibázni a magyar tőzsde sztárpapírjával: rövid és hosszabb távon is kaszált, aki Telekom részvénybe fektetett.

A Magyar Telekom részvényei a pénteki kereskedésben is népszerűek voltak a befektetők körében, másfél százalékos emelkedéssel nyitottak, és az utóbbi időszakban szinte bármikor érdemes volt beszállni, hiszen jelentős hozamot lehetett elérni: idén 61 százalékot, az elmúlt három hónapban 20 százalékot, egy év alatt pedig 163 százalékot. Emellett minden részvény után 45 forint osztalékot fizettek ki idén áprilisban.

A cég saját toronycég létrehozásának mérlegelése is pozitív hatással volt az árfolyamra. A Deutsche Telekom csoport, amely a magyar szolgáltatóban is többségi részesedéssel rendelkezik, már korábban is végrehajtott hasonló lépéseket, például a horvát leánycég esetében. A Magyar Telekom vezérigazgatója, Rékasi Tibor egy interjúban beszélt arról, hogy a kiszervezett mobiltornyok bérbeadása pluszbevételt generálhat.

A részvényvisszavásárlási program lezárása is kedvezően hatott a részvények árfolyamára, a 24 milliárd forintos keretből 22,3 milliárd forint értékben teljesült a visszavásárlás, és azóta a részvények ára további 6 százalékkal nőtt.

A magyar kötvénypiaci folyamatok is támogathatják a Telekom részvények árát. A 10-éves referenciakötvény hozama csökkenő tendenciát mutat, ami jó hír, mivel a Telekom osztalékhozama magasabb, mint a kockázatmentes állampapíroké. A kötvényhozamok további csökkenése várható, ha a Magyar Nemzeti Bank alapkamatot csökkent.

Elemzői prognózisok szerint a Telekom részvényenkénti osztalékhozama a jelenlegi árfolyammal összevetve 6,8 százalék lehet, ami magasabb, mint a 10 éves állampapíré. A társaság jövő évi extraprofitadó-mentessége és a menedzsment által várt 140 milliárd forintos adózott profit is pozitív hatással lehet az osztalékra, amelynek 60-80 százaléka részvényesi javadalmazás formájában kerülhet kifizetésre.

A részvények további lendületet kaphatnak, ha a feltételek teljesülnek és a részvény visszakerül az MSCI Emerging Markets indexbe. Az összes Telekomot követő elemző vételre ajánlja a részvényeket, a célárak 1000-1200 forint között mozognak.