Egy fesztivál színeváltozása – riport a Bánkitóról

Sör, víz, zene és mindenféle civil program, amelyre úgysem jutok el. Tíz éven keresztül nagyjából ennyit jelentett nekem a Bánkitó Fesztivál, ahol a budapestiek buliznak azokra a koncertekre, amelyekre más évszakokban a városi helyszíneken is járnak. Az Auróra azon kevés helyek egyike, amely még működik, és a Bánkitó is jelentősen megváltozott az évek során, például a húzónevek kicserélődtek. A Middlemist Red és a Fran Palermo eltűnt, a Csaknekedkislány pedig Csakneonkislány néven elektronikus zenét játszik az LA Suzival együtt egy új helyszínen.

Szerdán késő délután indulok a váci buszpályaudvarról. A buszút Rétságon át egy szűk ezresbe kerül, és bár létezik közvetlen járat is, az út szebb a hegyes-dombos tájon keresztül. A Bánk strandfürdő állomáson szállunk le, ahol a Harcsa kocsma várja a fesztiválozókat. Itt egy üveges Riesenbrau és egy Cimbi keserű 700 forintból kijön, a bableves 1200, a babfőzelék sertéspörkölttel 1500, a harcsapaprikás túrós csuszával pedig 3800 forintba kerül. A kisboltban friss zsömle és májkrém kapható, például a Tatárská Zmes 510 forintért, és van mexikói melegszendvicskrém is.

Az idei Bánkitó az új infrastruktúrával szervezett első fesztivál. A Tábor megszűnt, a főbb helyszínek a Romhányi út mentén futó patak mellé költöztek. Új színpadok nyíltak, mint az Átrakodó, Peron, Auróra vasútállomás és Bánkhof. A kemping egy réten található, 3500 forintért, de árnyék nincs, így sokan az erdőt választják szállásul.

Az első este az Auróra Allstars házibulijával kezdődik, ahol a Toxic után technó szól hajnalig. A fesztiválon készpénzhasználat ki van tiltva, és egy sör a visszaváltható pohárral több mint 2000 forintba kerül.

Másnap a Közélet Iskolája interaktív kurzusára szeretnék menni, de végül egy interaktív beszélgetésre és a TÁP Színház „1perces” előadására jutok el. A Gösser teraszon egy kötetbemutatón veszek részt, ahol egy Gösser sör 1600 forintba kerül.

A Kikeltető friss üdvöskéje, Sisi, showman módjára lép fel, majd a Platon Karataev és a Bufo Alvarius következik. A KERET színpadon Pyylent hallgatom, majd a Csakneonkislány és az LA Suzi lép fel. A Middlemist Red fúvósokkal próbálkozott, de nem sikerült az átállás, és úgy tűnik, a Csaknekedkislány sem találja meg az új hangzást.

A Bas I Stega együttes impresszív koncertet ad, majd a Siketfajd következik, akik lenyűgöző előadást tartanak. Az éjszaka folyamán a Hundred Sins egy számot szentel Sajó Dávid telexes újságírónak, ami konfliktust vált ki.