Elképesztő drágulás várható a pelenkák és más higiéniai termékek piacán

Az amerikai papírgyártók arra figyelmeztetnek, hogy az Európai Unió új, a fakitermelés nyomon követését előíró szabályozása komoly zavarokat okozhat a kereskedelemben, ami áremelkedést eredményezhet a pelenkák, egészségügyi betétek és egyéb higiéniai termékek esetében.

Az amerikai erdő- és papíripari szövetség szerint az EU új erdőirtás elleni szabályozása, az EUDR betartása lehetetlen, mivel a cellulóz ellátási láncok túlságosan fragmentáltak, és gyakran két év is eltelik a fakitermelés és a rostanyaggá való átalakítás között. Az amerikai ipar jelentős részt képvisel a „cellulóz bolyhos pép” exportjában, amely a személyes higiéniai termékek alapanyaga, és az amerikai beszállítók az EU igényeinek mintegy 60%-át fedezik, így bármilyen zavar jelentős hatással lenne az EU 27 tagállamának ellátására.

Mark Pitts, a szövetség ügyvezető igazgatója szerint az EUDR jelenlegi formájában jelentős költségnövekedést okoz az amerikai termelők számára, ami inflációs nyomást eredményezhet az EU-ban. A csoport a szabályozás végrehajtásának elhalasztását kéri, míg arra törekednek, hogy az ágazatot alacsony kockázatúként kategorizálják a globális erdőirtás szempontjából, amely mentesítené őket a nyomon követési követelmény alól. Az amerikai kormánytisztviselők is halasztást kértek, mondván, hogy a szabály kritikus kihívásokat jelent az Egyesült Államok termelőinek.

Az EU célja, hogy 10 százalékkal csökkentse az importált árucikkek előállításánál – például a faipari termékeknél, marhahúsnál, kávénál és kakaónál – a kitermeléshez kapcsolódó globális erdőirtást. A tervezett törvény előírja, hogy minden farönköt, tehenet és babot nyomon kell követni az eredetükig, különben súlyos büntetéseket szabnak ki az értékesítőkre. Az Európai Bizottság szóvivője, Adalbert Jahnz elmondta, hogy az EUDR előírja, hogy a vállalatok dokumentálják az összes érintett földterület geolokációját az ömlesztett árucikkek esetében is.

Az olyan cégek, mint a Pampers gyártója, a Procter & Gamble és a Kimberly-Clark, Európa legnagyobb pelenka beszállítói, míg a P&G a menstruációs termékeknél is vezető exportőr az Euromonitor International adatai szerint. Ha az EUDR miatt a termelők és gyártók drágábban, vagy egyáltalán nem szállítanak az EU-ba, az jelentős problémát jelenthet a piac számára.

Magyarország európai uniós elnöksége során, amely július 1-jén indult, a gazdabarát, válságálló, versenyképes, fenntartható és tudásalapú mezőgazdaság megteremtéséért dolgozik, és a magyar agrárminiszter, Nagy István szerint ez remek lehetőséget kínál arra, hogy az európai agrárpolitikában a gazdálkodók érdekei újra előtérbe kerüljenek. Az agrártárca szeptember elején több mint 150 ülést tervez, amelyből 5 formális és egy fővárosban tartott informális lesz, ahol a mezőgazdasági különbizottság tagjai és a szakértői szintű munkacsoportok is tanácskoznak majd. Nagy István hangsúlyozta az élelmezésbiztonság és az EU stratégiai autonómiájának fontosságát, valamint a tudásalapú és innovatív mezőgazdaság fejlesztését, amely a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség, és a természet védelmében is fontos szerepet játszik. Emellett eszmecserét folytatnak arról is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) hogyan járul hozzá ezen célok eléréséhez.