Úttörő fejlesztés a gyógyszerkiszállítás területén

Svájci kutatók által kifejlesztett új gyógyszerszállító közegek forradalmasíthatják a gyógyszerek célzott alkalmazását, lehetővé téve a hatóanyagok pontos célba juttatását.

A gyógyszerek célzott szállítása jelentős kihívást jelent a jelenlegi orvoslásban. A BGR szerint az orvosok gyakran nagyobb adagokat írnak fel, mint amennyi szükséges, mivel a gyógyszereknek a szervezeten keresztül kell jutniuk a hatás helyéig, ami során veszteség következhet be.

A svájci tudósok által kifejlesztett új szálak, amelyek textíliaszálakhoz hasonlítanak, lehetővé teszik, hogy kisebb dózisokban is hatékonyan juttassák el a gyógyszert a célterületre, csökkentve ezzel a mellékhatásokat és a nem kívánt károsodásokat. A Polymer folyóiratban megjelent publikáció szerint ez a módszer szinte minden gyógyszer esetében alkalmazható.

A gyógyszerszállító szálak előállítása az olvadék-fonás nevű eljárással történik. Ha a gyógyszer nem hőérzékeny, akkor már a gyártási folyamat során hozzáadható a polimer szálhoz. Amennyiben a gyógyszer nem bírja a hőt, egy külön eljárással később is be lehet építeni a szálba.

A gyógyszerszállító anyagot a testhez adva, a kisebb molekulák a szál porózus falain keresztül, míg a nagyobbak a nyitott végeken keresztül jutnak ki a szervezetbe. A hatóanyag így gyorsabban és célzottabban szabadul fel, és mivel a szál biológiailag lebomló polimerből készül, egyszerűen feloldódik a szervezetben.

A fejlesztés ígéretes előrelépést jelenthet a gyógyszerek alkalmazásában, azonban még nem ismert, mikor kezdődhet meg az élesben történő alkalmazása vagy a klinikai vizsgálatok.