Rubik Ernő elárulta, miért nem lehet kirakni a Rubik-kockát

Idén már 50 éves lesz a találmánya, mégis csupán a 80. születésnapját ünnepli a hétvégén Rubik Ernő, aki a Rubik-kocka sikere ellenére állítja, hogy a játékot nem lehet kirakni.

Hiába tűnik úgy, hogy a Rubik-kocka révén Rubik Ernő már jóval idősebb, valójában idén, július 13-án ünnepli 80. születésnapját. A Kossuth-díjas és Állami-díjas magyar szobrász és feltaláló nevét a világban elsősorban az általa megálmodott kockához kapcsolják.

Rubik Ernő szerint a kocka megoldása, forgatása kinek jobban, kinek rosszabbul megy, de egy dolog biztos: a kockát nem lehet "kirakni". A feltaláló ki nem állhatja ezt a kifejezést, mivel szerinte kirakni csak azokat a dolgokat lehet, amelyek külön darabokból állnak. "A kirakás szóra nagyon allergiás vagyok, és nem tudom, hogyan tudnék ez ellen küzdeni, nem akarom, hogy használják. A megoldás, a forgatás, a játék a jó szavak, mert kirakni valamit egymástól független darabokból lehet" – idézi a Blikk a feltalálót, aki általában kerüli az újságírókkal való beszélgetést, de könyvének bemutatóján ezúttal kivételt tett.

A játék 1974-es megalkotása óta a köznyelv használja a "kirakás" kifejezést, de Rubik Ernő sosem gondolta volna, hogy még 80 éves korában is téma lesz a színes oldalú kocka. A kocka továbbra is rendkívül népszerű világszerte, minden hetedik ember fogott már kezében ilyet.

Rubik Ernőt nem zavarják a kockából származó változatok, másolatok és hamisítványok sem. "Egy eurótól a száz euróig mindenféle áron lehet kapni, de az egy eurósnak az az előnye, hogy annyiért Afrikában is meg tudják venni" – emelte ki, és hozzátette, több mint 1500 olyan lemezborítót és könyvet talált már, amelyen a kockája mint szimbólum szerepel. Azt is megjegyezte, hogy egyszerű balesetnek tartja, hogy a játék a 2024-es magyar EU-elnökség logójában is helyet kapott.