Újabb politikai merénylet készülődik Szlovákiában Fico szerint

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke egy videóüzenetben arról beszélt, hogy újabb politikai merénylet készül az országban, amelyért az ellenzéket teszi felelőssé, de konkrét bizonyítékokat nem sorolt fel.

A közösségi oldalán csütörtökön közzétett videóban Fico kijelentette, hogy az ellenzék aktivistáit merénylethez hasonló cselekmények elkövetésére buzdítja, és abban, hogy ezek a támadások meg fognak történni, egyáltalán nem kételkedik. Azonban nem részletezte, milyen bizonyítékokra hivatkozik, vagy hogy milyen konkrét támadásokra számít.

Fico május 15-én szenvedett merényletkísérletet, amikor Juraj Cintula nevű férfi többször meglőtte egy kihelyezett kormányülés után. A támadás következtében a miniszterelnök maradandó sérüléseket szenvedett, de már ismét munkába állt. Gyógyulása után első nyilvános beszédében Orbán Viktort méltatta, és a merénylet utáni első kormányülés után azzal posztolt, hogy "Drága progresszív-liberális média és ellenzék, elnézést, hogy túléltem, de visszatértem".

A miniszterelnök szerint a merénylő ellenzéki aktivista volt, és állítása szerint "tucatnyi bizonyítéka" van erre, bár ezeket a bizonyítékokat sem akkor, sem most nem tárta a nyilvánosság elé. Fico mostani videójában ismételten hangsúlyozta, hogy az ellenzék gyűlöletet terjeszt, és ezáltal felelőssé tehető a következő támadásért.

A miniszterelnök a videóban bírálta az ellenzéki pártokat, amiért kritizálták a Szent Ciril és Metód napja alkalmából elmondott beszédét, amelyben a progresszív ideológiát rákként terjedőnek nevezte. Ez különösen pikáns, tekintve, hogy a legnagyobb ellenzéki párt neve Szlovákiában Progresszív Szlovákia.