Új fogyókúrás tabletta a Pfizer-től: hamarosan klinikai vizsgálatok kezdődnek

A Pfizer bejelentette, hogy még az idei évben megkezdi a danuglipron nevű fogyókúrás tabletta átdolgozott, napi egyszeri adagolású változatának klinikai vizsgálatait, ami jelentős változást hozhat a fogyókúrás gyógyszerek piacán. A vállalat tavaly év végén döntött úgy, hogy elveti a gyógyszer napi kétszeres adagolású formáját, és helyette egy egyszerűbben alkalmazható változatot fejleszt.

A Pfizer korábban közölte, hogy a danuglipron újratervezett változatának fejlesztésére összpontosítanak, miután a naponta kétszer szedendő változat mellékhatásai, mint például hányinger és hányás, a betegek többségénél problémát okoztak. Az új gyógyszer a második generációs súlycsökkentő tabletták közé tartozik majd, amelyeket olyan cégek fejlesztettek ki, mint az Eli Lilly és a Novo Nordisk, és amelyek ígéretük szerint injekciók helyett tabletták formájában lesznek elérhetők.

A Pfizer egy másik fogyókúrás gyógyszer, a lotiglipron fejlesztését biztonsági aggályok miatt korábban felhagyta, mivel az említett gyógyszer egyes betegeknél a májenzimek szintjének emelkedését okozta.

A vállalat csütörtöki közleménye szerint az eddigi vizsgálati eredmények pozitívak, és alátámasztják a napi egyszeri adagolás hatékonyságát. Több mint 1400 egészséges felnőtt bevonásával végzett tesztek során nem tapasztaltak májenzim-emelkedést. A GLP-1-ek, amelyek a vércukorszint szabályozásában, az emésztés lassításában és az étvágy elnyomásában játszanak szerepet, eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki.