Hőségriasztás meghosszabbítása az egész országra

Az országos tisztifőorvos a következő csütörtökig, azaz július 18-áig meghosszabbította a III. fokú hőségriasztást az egész ország területére – jelentette be a Hungaromet a Facebook-oldalán.

A hőségriasztás meghosszabbítását a tartósan magas hőmérsékleti értékek indokolják. Bár szombaton egy hidegfront érkezik, az csak az északi megyékben hozhat enyhülést, és ott is csupán záporok formájában. A hőmérsékleti viszonyokban jelentős változás nem várható. A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban folyamatosan dőlhetnek meg a napi melegrekordok, és a hőmérő higanyszála akár a 40 fokot is meghaladhatja.

Csütörtökön már nem sokkal 12 óra után megdőlt az 1922-ben mért 38,5 fokos érték, miután Baján 38,7 fokot mértek. Pénteken és szombaton az Alföld középső és déli-délkeleti tájain a csúcshőmérséklet a 40 fokot is elérheti, szombaton néhol akár meg is haladhatja, ezzel megdőlhet a július 12-ei (38,9 fok, Szerep és Eger, 1922) és a július 13-ai (38,2 fok, Tokaj, 1991) napi melegrekord is.

Hétvégén az ország nyugati részén kisebb enyhülés várható, de az Alföldön maradnak a 40 fok körüli értékek. Jövő hét elejére azonban még brutálisabbá válik a hőség, az Alföldön 40 fok feletti értékek várhatóak. Jövő héten az abszolút melegrekord is megdőlhet. A Magyarországon valaha mért legmagasabb érték Kiskunhalashoz fűződik, 2007-ben 41,9 fokot mértek ott. Van rá esély, hogy tizenhét év után ez az érték módosul.