Augusztusig az űrben ragadhatnak a meghibásodott Boeing Starliner űrhajósai

Hiába dolgoznak a problémán mérnökök, augusztusig az űrben ragadhatnak a NASA űrhajósai a Boeing Starliner gépén – írja a Guardian.

Sunita Williams és Butch Wilmore az eredeti tervek szerint már június 14-én visszatértek volna a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A hónap végén már arról lehetett hallani, hogy az eredeti 45 napot megduplázva, 90 napra emelik a Boeing Starliner űrhajójának maximális tartózkodási idejét a Nemzetközi űrállomáson. Jelen állás szerint leghamarabb augusztus közepén térhetnek vissza a Földre.

A NASA a visszatérést azért halasztotta el, hogy teszteket tudjanak végezni az új-mexikói sivatagban, amelyek alapján megbizonyosodnak arról, hogy biztonságos lesz az űrhajó útja vissza a Földre. A NASA és a Boeing szakemberei az amerikai űrhivatal tesztlétesítményében végeznek teszteket a Starliner tolóhajtóműveinek replikáin, és a szivárgó héliumra is keresik a megoldást. Szerdán a NASA bejelentette, hogy még mindig teszteket végeznek annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön. A sajtóban korábban elterjedt, hogy „az űrhajósok odafenn ragadtak az ISS-en”, de a NASA mindenkit biztosított afelől, hogy az asztronauták biztonságban vannak.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának fejlesztése több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg végül június 5-én Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból. A Starlinert úgy indították el, hogy már előtte tudták a szakemberek: szivárog belőle a hélium. Az űrhajó, bár épségben megérkezett az ISS-re, de a problémákat is magával vitte: szelepmeghibásodás, illetve további héliumszivárgás is jelentkezett, ahogyan a manőverező hajtóművekből is több leállt – a korábbi hírek szerint egyet leszámítva ezeket sikerült újraindítani.

Steve Stich, az amerikai űrhivatal kereskedelmi legénységi programjának vezetője megjegyezte: az ISS készletei és erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kiszolgálják a Starlinerrel érkezett két űrhajóst is – senki nincs veszélyben.

A Boeing a polgári repülés terén is válságát éli, erről ide kattintva olvashat bővebben.

A helyzetről most először az érintett űrhajósok is nyilatkoztak egy rövid, mintegy 15 perces beszélgetés keretei között, amelyet a NASA élőben közvetített YouTube-csatornáján. Butch Wilmore és Suni Williams szerdán jelentkeztek be élő adásban a NASA konferenciájára. Wilmore elmondta, hogy az űrállomás nagyszerű hely, ahol remek érzés élni és dolgozni, és bár a jármű meghajtása gyengült, a Starliner a meghibásodott hajtóművekkel is lenyűgöző teljesítményt nyújtott, és nagyon precízen tudott kapcsolódni az űrállomáshoz. Williams hozzátette, hogy küldetésük egy tesztrepülés, így nem szokatlan, hogy nem ment teljesen zökkenőmentesen, és minden szükséges eszköz rendelkezésükre állt és áll most is, amire egy esetleges meghibásodás vagy vészhelyzet kezeléséhez szükségük lehet. Az űrhajósok azt is közölték, hogy egyáltalán nem bánják, hogy több időt kell tölteniük az ISS-en, ugyanis remekül érzik ott magukat, és nem aggódnak a technikai problémák miatt, bizalmuk pedig töretlen a munkatársaikkal.

a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.