Európai ivóvizekben találtak mérgező vegyi anyagot

A PAN Europe szervezet által végzett vizsgálat során az európai csapvízminták több mint 90%-ában, míg a palackozott vizek mintegy kétharmadában találtak egészségre káros trifluorecetsavat.

A PFA-k, azaz az örök vegyi anyagok, amelyek rendkívül lassan bomlanak le, komoly veszélyt jelentenek a környezetre és az emberi egészségre. Ezek a vegyszerek megtalálhatók a samponokban, csomagolóanyagokban és sminktermékekben is, és a vizet, a levegőt szennyezve felhalmozódnak az emberi szervezetben. Hatásukra nőhet a termékenységi problémák, a magzati fejlődési rendellenességek, az elhízás, bizonyos ráktípusok kockázata, valamint a magas koleszterinszint kialakulásának esélye is.

A European Pesticide Action Network (PAN Europe) szervezet kutatása szerint a PFA-k széles körben jelen vannak Európa folyóiban, tavaiban és a talajvízben is. A vizsgálat során 11 uniós ország palackozott- és csapvizéből vett mintákban mutatták ki a trifluorecetsavat (TFA), amely az örök vegyi anyagok lebomlásakor keletkezik.

A karlsruhei Víztechnológiai Központ által végzett vizsgálatban 36 csapvízmintából 34-ben, míg 19 palackozott vízmintából 12-ben találtak TFA-t. A palackozott vizek esetében ugyanakkor figyelembe kell venni a mikroműanyagok által jelentett kockázatot is, amelyek felhalmozódhatnak az emberi szervezetben, és jelentősen növelhetik a betegségek és a halál kockázatát.

A csapvízben a TFA szintje a kimutathatatlantól a 4100 nanogramm/literig terjedt, átlagosan 710 ng/l volt, míg az ásványvizekben ez a szint 3200 ng/l-ig terjedt, átlagosan 278 ng/l értéket mutatva. A PAN Europe által támogatott határérték 2200 ng/l, amelyet úgy határoztak meg, hogy a csapvízzel bevitt napi mennyiség a maximális tűréshatár legfeljebb 200 százaléka legyen.

Az uniós szabályozás szerint 2026-tól az ivóvízben a PFA-érték nem haladhatja meg az 500 ng/litert, és a civil szervezetek azt szeretnék, ha a TFA is felkerülne a szabályozott anyagok listájára. Korábbi vizsgálatok szerint a TFA születési rendellenességet okozhat az utódokban nyulak esetében.