Mercedes és Porsche villanyautó eladások csökkenése a német viharok árnyékában

A stuttgarti prémium gyártók, a Mercedes és a Porsche elektromos járműveinek eladásai jelentős visszaesést mutatnak a legújabb piaci adatok szerint, miközben Németországot durva viharok sújtották.

A Mercedes-Benz Cars jelentése szerint az idei második negyedévben 496 700 új autót értékesítettek, ami 4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a tisztán elektromos Mercedes modellek eladásai 25 százalékkal, 45 800 darabra csökkentek, míg a plugin hibrid változatokból 90 000 darabot adtak el, ami 6 százalékos visszaesést jelent. Európában a második negyedévben 157 500 Mercedes kocsit értékesítettek, ami megegyezik a tavalyi adatokkal, Németországban azonban az eladott Mercedesek harmada elektromos vagy plugin hibrid hajtásláncú volt. A 2024-es év első hat hónapjában a Mercedes világszerte 959 700 kocsit adott el, ebből 93 400 volt elektromos, továbbá 180 100 külsőleg tölthető hibrid. Az EQS és az EQS SUV modellekből az USA-ban mindössze 2556 darabot értékesítettek az elmúlt negyedévben.

A Porsche 155 945 leszállított autóval zárta az első félévet, ami 7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, de Európában 6 százalékos, Németországban pedig 22 százalékos növekedést értek el. A Cayenne divatterepjáró volt a legkelendőbb modelljük, 16 százalékos növekedéssel. Ezzel szemben a tisztán elektromos Taycan eladásai 51 százalékkal, 8 838 darabra csökkentek, amit a vállalat a modellfrissítéssel magyaráz. A Panamera eladásai is 25 százalékkal estek vissza, 13 255 darabra.

A német autóipart érintő kihívások közé tartozhatnak a heves esőzésekkel kísért viharok is, amelyek Németország-szerte áradásokat okoztak. A mentőszolgálatok rengeteg riasztást kaptak, és bár személyi sérülésekről nem érkezett bejelentés, az anyagi károk jelentősek. Stuttgarttól nyugatra fekvő Rastattban a helyi rendőrség mintegy száz alkalommal szállt ki a vízzel elárasztott pincék és aluljárók miatt. A berlini Központi és Regionális Könyvtár is komoly károkat szenvedett, amikor eltört egy esővíz-elvezető cső, és a víz befolyt az épületbe. Hessen tartományban, Szászországban és Bajorországban is jelentős volt a vihar okozta károk mértéke. A német meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint további záporokra és zivatarokra kell számítani, különösen Németország keleti és déli térségében, valamint az ország néhány középső régiójában. Ezek a természeti események további nyomást gyakorolhatnak az autógyártókra, akik már így is a globális gazdasági kihívásokkal és a villanyautók iránti kereslet változásával küzdenek.