Betelt a pohár, Matolcsy Györgyék teljesen kiakadtak a megjelent állításokon

Felesleges és szándékos torzítás a jegybank bértömeggazdálkodásával kapcsolatos adatok értelmezése – többek között ezt írta közleményében Magyar Nemzeti Bank csütörtökön. A jegybank szerint a felügyelőbizottságának szerdán megjelent Éves jelentésével kapcsolatban számos valótlan értelmezés és félrevezető állítás jelent meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető testületei, beleértve a felügyelőbizottságot (FB) is, elítélik azokat a téves értelmezéseket, amelyek a felügyelőbizottság szerdán megjelent Éves jelentésén alapulnak. A jegybank szerint a megjelent hírek általánosan olyan állításokat tartalmaznak a jelentésből, melyek vagy nem tükrözik a felügyelőbizottsági testület egységes álláspontját, vagy a Jelentés pozitív megállapításait mellőzve, a szövegkörnyezetből kiragadva tesznek olyan megállapításokat, amelyek alkalmasak az olvasók megtévesztésére.

Az Index is beszámolt arról, hogy megjelent az a részletes felügyelőbizottsági jelentés, amely a 2023. június és 2024. május közti időszakban részletezi a jegybank tevékenységét. A bizottságot Papcsák Ferenc vezeti 2015 óta, és a jelentésben számos kritikát fogalmaztak meg a jegybankkal szemben. Állításuk szerint több olyan észrevételt tettek a fenti időszakban, amelyeket nem hallgattak meg az MNB vezetői.

Papcsák Ferenc hiába vetette fel, hogy törvénysértőnek minősíthetőek az MNB-alelnök, Patai Mihály hatáskörének kiüresítését célzó lépések. Matolcsy György, az MNB-elnök csak ritkán jelent meg a bizottság ülésein, a vizsgálatvezető taggal való kapcsolattartást beosztottjaira ruházta, többszöri megkereséseiket figyelmen kívül hagyta.

A jelentés szerint a jegybanknak csökkentenie kellene működési költségeit, és hiába kérték a jegybank kizárólagos és többségi tulajdonában álló leányvállalatok közvetlen ellenőrzési jogát, az MNB jogértelmezése szerint erre korlátozottan van lehetőségük, ezért jogszabálymódosítást kezdeményeztek.

A Magyar Nemzeti Bank 1763 milliárd forintos mínusszal zárta 2023-at, ami a rekordszintű veszteség oka az infláció leküzdésére alkalmazott magas kamatláb. Emiatt a jegybank saját tőkéje mínusz 1855 milliárd forintra csökkent.

A jegybank közleményében hangsúlyozta, hogy az MNB-törvény értelmében a felügyelőbizottság feladata az MNB folyamatos tulajdonosi ellenőrzése és az MNB belső ellenőrzési szervezetének irányítása. Az FB a hatáskörébe tartozó ügyekben folyamatosan tájékozódik az MNB működéséről és döntéseiről, és módja van az ülései közötti időszakban a halaszthatatlan ügyekben azonnali felvilágosítást kérni.

A jegybank szerint az elnök számos esetben személyesen, vagy az adott kérdéskörben érintett helyettese révén képviselte magát az FB ülésein. Az egyik alelnök hatáskörére vonatkozó állítás pedig félreértelmezésen alapul, mivel a jelentés ezen része csak egy FB tag véleményét tükrözi. Az MNB igazgatósága maga határozhatja meg a szervezeti felépítést és a hozzárendelt feladatköröket.

A jegybank büszke arra, hogy a magyar gazdaság legkiemelkedőbb szakembergárdájának köszönhetően hatékony programokat dolgozott ki, amelyek segítségével a magyar gazdaság gyors helyreállását sikerült elérni. A bértömeggazdálkodással kapcsolatos adatok értelmezését feleslegesnek és szándékos torzításnak tartják, hiszen a tavalyi évet leszámítva jellemző volt az inflációt meghaladó bérnövekedés.

A jegybank szerint a felügyelőbizottság hatáskörének korlátja nem az MNB jogértelmezésén alapul, hanem a Pénzügyminisztérium készített tervezetet a törvény módosítására, azonban ennek elfogadásának hiányában nincs rá jogi lehetőség. Az MNB Balatonakarattyai Oktatási és Konferenciaközpontjának kritikája sem helytálló, mivel a területet a jegybank saját dolgozóinak továbbképzési helyszínéül és szakmai rendezvényeinek otthonául szánta, és a komplexum ezt a feladatát maximálisan ellátja.

Az MNB hangsúlyozza, hogy mindig teljes mértékben eleget tett a törvényi előírások szerinti tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek, és továbbra is híve a teljes transzparenciának. A felügyelőbizottság ellenszavazat nélkül fogadta el az MNB 2023-as évre vonatkozó beszámolóit, és megállapította, hogy a jegybank törvényesen és szabályosan végezte tevékenységét.