Európát a helyes úton kell tartani

Lantos Csaba szerint Magyarország EU-s elnökségének kiemelt célja az európai versenyképesség növelése, ami a környezeti kihívások miatt nehéz feladat lesz.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte, hogy Magyarország EU-soros elnöksége alatt a versenyképesség javítása lesz az egyik fő cél, és ebben az új európai versenyképességi megállapodás elfogadása is kulcsszerepet kap. A miniszter szerint Magyarország rendkívüli körülmények között veszi át az elnökséget, és hangsúlyozta, hogy 2024 az átmenet éve lesz, amikor is hidat kell képezni a korábbi és az újonnan alakult Európai Parlament, valamint a még hivatalban lévő és az új Európai Bizottság között.

A háborúk és az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófák, mint az erdőtüzek és áradások, komoly kihívások elé állítják Európát. Lantos Csaba szerint ezekre a kihívásokra válaszolva kell az uniót és tagállamait versenyképesebbé tenni, miközben az igazságos átmenetet is biztosítani kell.

Az uniós környezetvédelmi miniszterek informális ülésén a miniszter hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem és a hatékony hulladékgazdálkodási rendszer milyen fontos szerepet játszhat a versenyképes Európa megteremtésében. Emellett kiemelte az EU nemzetközi szintű vezető szerepének megőrzésének fontosságát, és hogy a résztvevőknek lehetőségük van az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP29) soron következő elnökségével közösen kialakítani az uniós álláspontot.

A magyar elnökség prioritásai között szerepel az európai védelmi politika megerősítése, a következetes bővítési politika kidolgozása, az illegális migráció korlátozása, a kohéziós politika jövőjének alakítása, egy versenyképessé és válságálló agrárpolitika kialakítása, valamint a demográfiai kihívások kezelése.