Újra jogi csatában a magyar feltaláló és az Adidas

A magyar Oroszi László, aki korábban bíróságon győzte le az Adidast, most ismét azzal vádolja a német sportszergyártót, hogy jogtalanul használja a szabadalmát egy új futballcipőn.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy legyőzték az Adidast, de Oroszi László közéjük tartozik. A Kúria 2017-ben megerősítette, hogy az Adidas jogtalanul használta fel a magyar feltaláló szabadalmát a Predator Precision és a Predator Mania futballcipők esetében. Most, hét évvel később, Oroszi szerint az Adidas ismét hasonló megoldást alkalmazott az új Predator cipőn, amelyet az idei Európa-bajnokságra időzítettek. Oroszi úgy véli, az új modell és a Mania közötti különbség elenyésző, és a szabadalmi leírása ráillik az új cipőre is. A Telexnek nyilatkozva kifejtette, hogy nem hagyja annyiban a jogsértést.

Az ügy gyökerei a kilencvenes évek közepére nyúlnak vissza, amikor Oroszi rájött, hogyan lehetne pontosabbá tenni a futballcipőket. Ő maga kísérletezte ki a rúgófelület finoman bordázott gumiborítását, amit 1996-ban szabadalmaztatott. Az Adidas 1998-ban érdeklődött a cipő iránt, mintapéldányokat is kértek, de a további együttműködés elmaradt. Később azonban Oroszi megdöbbenésére az Adidas 2000-ben piacra dobott Predator Precision cipőjén is megjelentek a gumibordák. Oroszi és ügyvivője szerint az Adidas felhasználta az általa feltalált megoldást, de jogi okok miatt nem perelhették azonnal a céget.

Oroszi végül 2002-ben indított pert az Adidas magyarországi vállalata ellen, amely során kiderült, hogy az Adidas megsemmisítési eljárást kezdeményezett a szabadalma ellen. Az ügyészség kivizsgálta és igazat adott Oroszinak, a bíróság pedig elutasította az Adidas kezdeményezését. Oroszi szerint a szellemi tulajdonért folytatott harc volt, amelyet meg kellett vívnia. A pereskedés költségei miatt azonban elvesztette az európai szabadalmi oltalmát, de Lantos Mihály segítségével végül legyőzte az Adidast. A Kúria döntése kimondta, hogy a futballcipők rúgófelületének finoman bordázott gumiborítására vonatkozó szellemi tulajdonjog Oroszié.

Oroszi most úgy véli, az Adidas az új Predator cipőn ismét az ő megoldását használta fel. A cipőt többek közt Jude Bellingham is viselte az Eb-n. Oroszi szerint az Adidas a Predator 30. születésnapjára visszanyúlt egy korábban bevált megoldáshoz. A feltaláló készíteni kíván egy beadványt, amelyben észrevételezi, hogy az Adidasnak csak az ő beleegyezésével lett volna joga a cipő megalkotásához. Ha a nyilvánosság elé kerül az ügy, nagyobb eséllyel tud majd megegyezni a céggel, de ha ez nem sikerül, eljárást kezdeményez az ügyben.

Oroszi a korábbi per óta több szabadalmat jegyeztetett be, és már kerestek is partnert a gyártásra. A cikk írásakor az Adidas sajtóosztályától még nem érkezett válasz a Kúria döntésével és az új cipővel kapcsolatos kérdésekre, de ha megérkezik, a Telex beszámol róla.