Kína szél- és napenergia terén veri a világot

Kína a szél- és napenergia területén olyan fejlődést mutat, amely globális viszonylatban is kiemelkedő, bár ez nem jelenti az ország teljes zöldülését.

A Global Energy Monitor (GEM) jelentése alapján Kína a megújuló energiaforrások kihasználásának terén vezető szerepet tölt be, jelenleg 180 GW napenergiával és 15 GW szélenergiával kapcsolatos építkezések folynak az országban. Ezáltal a szél- és napenergia kapacitása 339 GW-ra emelkedett, ami majdnem kétszerese a világ többi részén folyó fejlesztéseknek. Az Egyesült Államokban például csak 40 GW-nyi hasonló beruházás épül.

A kutatások a 20 MW feletti teljesítményű, közvetlenül a hálózatba csatlakozó naperőművekre összpontosítottak, de figyelembe kell venni, hogy Kína kisméretű napelemes farmjai a napenergia-kapacitás mintegy 40%-át teszik ki.

Kína a megújuló energiaforrások terén az elmúlt években jelentős növekedést ért el, részben a kormányzati támogatásoknak köszönhetően. Hszi Csin-ping elnök számára kiemelten fontos a zöld gyártás és a technológiai, innovációs fejlődés.

A GEM elemzői szerint Kína 2023 márciusa és 2024 márciusa között több napelemet telepített, mint az előző három évben összesen, és többet, mint a világ többi része együttvéve 2023-ban. Úgy tűnik, hogy 2024 végére elérheti az 1200 GW telepített szél- és napenergia-kapacitást, ami hat évvel előzi meg a kormány által kitűzött célt.

Azonban a szén-dioxid kibocsátási intenzitás 18 százalékos csökkentéséhez még több megújuló kapacitásra van szükség. A 2020 és 2023 közötti energiafelhasználás növekedésének csak 30 százalékát fedezték megújuló források, ami elmarad a 50 százalékos céltól.

Li Shuo, az Asia Policy Institute igazgatója szerint az építkezés önmagában nem elegendő, Kínának fel kell hagynia a szénerőművek használatával. Az új szénerőművek engedélyezése 2022 és 2023 között négyszeresére nőtt az előző ötéves időszakhoz képest, és a szénfogyasztás évi átlagos 0,5 százalékról 3,8 százalékra emelkedett.

A zöldenergia ágazatok a kínai gazdasági növekedés motorjává váltak, 2023-ban a GDP 40 százalékát adták, de a szén még mindig kulcsfontosságú az ország energiastratégiájában. A zöldenergia további térhódításához az energia tárolókapacitás növelése is szükséges, amelybe 2023-ban 11 milliárd dollárt fektettek be, ami 364 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.