Kína dominálja a megújuló energiaforrások piacát

Egy friss kutatás szerint a világon épülő nagy szélerőművek és napelemparkok közel kétharmada Kínában található, ami jelentős mértékben hozzájárul a szén részarányának csökkenéséhez az ország energiaellátásában.

A Global Energy Monitor (GEM) elemzőcsoport csütörtöki jelentése alapján Kína jelenleg 339 gigawatt kapacitású szél- és naperőművet épít, ami több mint nyolcszorosa az Amerikai Egyesült Államokban tervezett 40 gigawattnak. Ez a fejlesztési ütem lehetővé teszi Kína számára, hogy 2030-ra megtriplázza megújuló energiaforrásainak kapacitását, vízerőművek további fejlesztése nélkül is.

A jelentés szerint Kína májusban az áramtermelésének 53 százalékát szénből nyerte, ami rekordalacsony értéknek számít. Ezzel szemben a nem fosszilis tüzelőanyagokból származó energia aránya elérte a 44 százalékot, ami szintén rekordnak tekinthető. Lauri Myllyvirta, az Asia Society Policy Institute vezető kutatója szerint, ha ez a tendencia folytatódik, Kína szén-dioxid-kibocsátása már elérhette a csúcspontját.

Míg 2023 májusában a szén még 60 százalékos részarányt képviselt, addig a napenergia 12 százalékra, a szélenergia pedig 11 százalékra nőtt. A nem fosszilis tüzelőanyagokból származó energiaforrások közül a vízenergia 15 százalékos, az atomenergia 5 százalékos, míg a biomassza 2 százalékos részarányt képviselt a teljes energiaellátásban.