Kanada megnégyszerezi tengeralattjáró-flottáját az Északi-sarkvidék védelmében

Kanada hivatalos lépéseket tesz 12 tengeralattjáró beszerzésére, hogy megerősítse partvidéke és az Északi-sarkvidék védelmét, a védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint.

A kanadai védelmi politika frissítése az Északi-sarkvidék védelmét és az Oroszország, valamint Kína jelentette kihívások kezelését helyezi előtérbe. A tengeralattjárók beszerzése e stratégia kiemelten fontos részét képezi. Kanada a globális felmelegedés hatására úgy véli, hogy a Jeges-tenger 2050-re a leghatékonyabb hajózási útvonallá válhat Európa és Kelet-Ázsia között, ami indokolja a tengeri biztonság megerősítését. Bill Blair védelmi miniszter kiemelte, hogy a világ egyik leghosszabb partvonallal rendelkező országaként Kanadának szüksége van az új tengeralattjáró-flottára.

A gyártókkal való találkozót követően a minisztérium ősszel tesz közzé hivatalos információkérést a lehetséges ajánlattevők képességeiről. A beszerzési menetrendet és a költségvetést illetően részletesebb tájékoztatást csütörtökön ígértek.

Jelenleg Kanada négy tengeralattjáróból álló flottáját egyre elavultabbnak és fenntartása egyre drágábbnak ítéli meg a védelmi tárca. Az új tengeralattjárók hagyományos meghajtásúak lesznek, és jég alatti működésre is képesek.

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Ottawára, hogy növelje védelmi kiadásait a NATO-szövetségesek által elfogadott GDP 2 százalékos szintjére. Mike Johnson, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke a kanadai védelmi kiadásokat „szégyenteljesnek” nevezte, míg Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője szerint ideje, hogy Kanada komolyan beruházzon a fegyverkezésbe.

A legfrissebb költségvetési tervek szerint a kanadai fegyveres erők számára további milliárdokat irányoznak elő, beleértve a tengeralattjáró-beszerzés költségeit is, hogy a védelmi kiadások 2030-ra a GDP 1,76 százalékára emelkedjenek a jelenlegi 1,4 százalékról.