Pokoli hőség tombol Magyarországon

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást, mely így július 18-ig tart majd. Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok, és a hőség miatt országszerte tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbította az ország egész területére vonatkozóan. A hőségriasztás így már közel két héten át, 2024. július 7-étől (vasárnap) 00 órától egészen július 18. (csütörtök) 24 óráig lesz érvényben.

A Hungaromet jelzései szerint a hőmérséklet csütörtökön elérte, sőt helyenként meg is haladta a 40 fokot. Pénteken pedig várhatóan még magasabb, akár 41 fokos csúcsértékeket is mérhetnek. Ezzel már a tavalyi, 39,5 fokos abszolút országos maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt.

Nem csak a tavalyi rekord dőlt meg, hanem egy több mint fél évszázados rekord is veszélyben van, hiszen több budapesti mérőállomáson is magasabb hőmérsékletet mértek, mint az eddigi július 11-i maximumrekord, amely 37,5 fok volt 1968-ban, Budapest Kamaraerdőben.

A hőségriasztás mellett csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik, mivel a hőségben kiszárad a növényzet, és a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni.

Mindig legyen nálunk víz

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Különösen fontos a folyamatos folyadékpótlás. Munkahelyen, vízparton, de utazás közben is mindig legyen kéznél egy flakon, vagy pohár víz. Aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon

– írták. Rendkívül fontos továbbá, hogy a gyorsan romlandó élelmiszerek, például nyers hús, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához használjunk hűtőtáskát. Ha bármilyen érzékszervi elváltozást tapasztalunk (például elszíneződés, nyálkás állag, kellemetlen szag), ne fogyasszuk el az adott alapanyagot vagy élelmiszert.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. 

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban!

– figyelmeztetnek sokadszorra, hiszen pár perc alatt akár 70-80 fok is lehet odabent.

Emellett arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy egyes helyeken vízhiány léphet fel, ezért az ivóvíz felelősségteljes és mérsékelt felhasználását kérik a fogyasztóktól.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras