Újítás az Apple-felhasználóknak: figyelmeztet a Google Térkép, ha túl gyorsan vezet

Az Apple eszközökön használható Google Térkép hamarosan egy új funkcióval bővül, amely sebességkorlátozás figyelmeztetést fog adni a túl gyorsan haladó sofőröknek. A Google Maps iOS és Carplay rendszerében megjelenő újítás révén a kijelző színe megváltozik, ha a vezető túllépi az adott területen érvényes sebességhatárt.

Az Android felhasználók már több mint öt éve élvezhetik ezt a funkciót, amelyet először 2019-ben vezettek be, majd ugyanabban az évben további 40 országban tették elérhetővé. A Google Térkép súgóoldalán a cég hangsúlyozza, hogy a sebességkorlátozás figyelmeztető funkció csak tájékoztató jellegű, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a jármű sebességmérőjét használják a tényleges haladási sebesség megerősítésére.

A Google Térkép a sebességkorlátozások azonosításához mesterséges intelligenciát alkalmaz, amely képes felismerni a világ számos utcájának sebességkorlátozásait a Street View képekből és harmadik féltől származó képekből is. Az AI-modellt számos különböző típusú táblán képezték ki, így képes felismerni a sebességkorlátozásokat, függetlenül attól, hogy milyen megjelenésűek. A rendszer a táblákon található GPS-információkat is felhasználja a sebességkorlátozások pontos földrajzi helyének meghatározására, és a forgalmi trendeket is figyelembe veszi a sebességkorlátozások változásainak azonosításához, hogy a térképen megjelenített információk mindig naprakészek legyenek.