A pénzügyi vagyon növekedése és a globális pénzügyi központok versenye

A globális nettó vagyon 2023-ban 4,3%-kal, 477 000 milliárd dollárra nőtt, míg a pénzügyi vagyon közel 7%-kal, 275 000 milliárd dollárra emelkedett, ami jelentős fellendülést mutat a 2022-es 4%-os csökkenés után.

A Boston Consulting Group jelentése szerint a következő öt évben további 92000 milliárd dollárnyi pénzügyi vagyon jöhet létre. Az Észak-Amerikai régió kiemelkedően teljesített, hiszen az új pénzügyi vagyon több mint 50%-a itt keletkezett, de Nyugat-Európában is megugrott a pénzügyi vagyon, 4,4%-kal 52 000 milliárd dollárra bővülve. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a növekedés 5,1%-os volt, de a BCG jelentős növekedést vár a régióban 2028-ig, amikor is az új pénzügyi vagyon közel 30%-át fogja kitenni. Kína mellett India is jelentős növekedést mutatott, ahol 2023-ban 590 milliárd dollárnyi új pénzügyi vagyon keletkezett.

A határokon átnyúló vagyon 5,1%-kal, 13 000 milliárd dollárra nőtt 2023-ban. Az Egyesült Arab Emírségek kiemelkedő növekedést mutatott, és várhatóan 2028-ra a hatodik legnagyobb határokon átnyúló vagyonközponttá válik. Hongkong és Szingapúr közötti verseny is érdekes fordulatot vett, mivel Hongkong előretörését a kínai tőkebeáramlás lassulása akasztotta meg. Svájc továbbra is a világ legnagyobb pénzügyi központja maradt, 4,8%-os bővüléssel. A BCG szerint Svájc egyelőre megtartja vezető pozícióját, de a közel-keleti és ázsiai piacokon a vagyongenerálás folyamatos növekedése miatt kemény verseny várható.

A pénzügyi vagyon növekedése ellenére a vagyonkezelők nyomás alatt vannak, mivel 2007 óta jelentősen csökkent az árrésük. A generatív mesterséges intelligencia (GenAI) döntő szerepet fog játszani a vagyonkezelők digitális átalakulásában. A BCG felmérése szerint a nagy pénzügyi intézmények 85%-a úgy véli, hogy a GenAI nagy átalakító erő lesz, de 82%-uknak még nincs átfogó, hosszú távú GenAI-stratégiája és rövid távú megvalósítási ütemterve.