Európai olajfinomítók küzdenek a kánikulával

Az európai olajfinomítókra nem jellemző, hogy 35-40 fokos hőhullámokra legyenek felkészülve, így a jelenlegi perzselő hőség komoly kihívások elé állítja őket. Az üzemanyag-ellátási gondok még nem jelentkeztek, de a hőmérséklet további emelkedése esetén ez sem zárható ki.

Az európai olajfinomítók többségét a hatvanas-hetvenes években tervezték és építették, az akkori hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően, főként az extrém hidegekre készítve fel őket, nem pedig a 40 fok körüli hőmérsékletekre. A Bloomberg összesítése szerint a hőség okozta üzemzavarok miatt tavaly naponta 1 millió hordóval kevesebb készterméket állítottak elő a kontinens finomítóiban, ami 10 százalékos csökkenést jelentett a szokásos kihozatalhoz képest.

A Bloomberg információi alapján a jelenlegi hőmérséklet kritikusan megközelíti azt a szintet, ahol például a lengyel és a svédországi finomítók már nem tudnak üzemszerűen működni. A lengyel Orlen finomítóiban például 36 Celsius fok a határérték, amely felett már nem garantált a normál működés.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a korábban orosz nyersolajra kalibrált finomítók nagy része az ukrán-orosz háború után bevezetett szankcióknak megfelelően más beszerzési forrásra állt át, így a kánikula mellett ez is nehezíti a mérnökök dolgát.

A közel 40 Celsius fokos hőmérséklet az olajfinomítók működését is befolyásolja. A nyersolaj-feldolgozás sebessége változó, és a finomítás során a nyersolajat több száz fokra hevítik, majd a keletkezett gőzt szétválasztják és visszaalakítják folyadékká. Ha azonban a külső hőmérséklet 35-40 fok között van, ez a folyamat jóval tovább tart, ami csökkentett késztermék-előállítást eredményezhet.

Extrém meleg időben előfordulhat, hogy akár 15 százalékkal is vissza kell fogni a termelést, és ilyenkor a finomítók áramellátása is akadozhat. Mindez egybeesik azzal az időszakkal, amikor szezonálisan a legmagasabb a kereslet az üzemanyagokra.