Lisa Pisano, a génszerkesztett sertésvese-transzplantációs páciens elhunyt

Meghalt Lisa Pisano, a New Jersey-i nő, aki génszerkesztett sertésvesét kapott egy kísérleti operáció során, és ezzel történelmet írt az orvostudományban. Pisano, aki súlyos beteg volt és számára ez jelentette az utolsó esélyt, idén áprilisban lett a második személy, akin a beavatkozást elvégezték, de sajnos három hónappal később elhunyt.

A 47. napon a transzplantált sertésszervet el kellett távolítani a szervezetéből, és nem sokkal ezután következett be a halála. Pisano 54 éves volt, és ő volt az első ember, aki egyszerre kapott kamrai keringéstámogató eszközt és vesét, miután mindkét szervével problémák adódtak.

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 100 ezer ember vár szervátültetésre, a legnagyobb igény a vesékre irányul, naponta pedig 17 ember hal meg a várólistán. A xenotranszplantáció, azaz az állati szervek emberi testbe történő beültetése, régóta kutatási terület, de a szervezet általában kilök minden nem emberi szervet. A kutatók a CRISPR génszerkesztési technológiával próbálják megoldani ezt a problémát, például úgy módosították a sertésvesét, hogy ne termelje az alfa-gal molekulát, amelyet az emberi test idegen anyagként észlel.

Pisano esetében a szerv nem lökődött ki, ami sikeres génszerkesztésre utal, de a vese a szívpumpa miatt elégtelen vérellátás mellett nem működött megfelelően. Az átültetést végző NYU Langone Health szakemberei végül úgy döntöttek, eltávolítják a vesét és dialízist alkalmaznak, a nő halálát pedig július második hetében jelentették be.

Dr. Robert Montgomery, a NYU Langone Transzplantációs Intézet igazgatója szerint Pisano nagyban hozzájárult az orvostudomány, a sebészet és a xenotranszplantáció fejlődéséhez. „Bátorsága reményt adott több ezer, végstádiumban lévő vese- vagy szívelégtelenségben élő embernek, akik hamarosan alternatív szervellátásból részesülhetnek” – mondta a The New York Timesnak.

Richard Slayman, az első ember, akin elvégezték az úttörő beavatkozást, szintén meghalt. Őt márciusban műtötték meg, és bár az átültetés a jelek szerint sikeres volt, komplikációk léptek fel, és május elején elhunyt.