Egyetemek és vállalatok együttműködésének növekedése

Az elmúlt tíz év során jelentősen megnövekedett az egyetemekkel együttműködő innovatív vállalatok száma, amely hozzájárul mindkét szektor fejlődéséhez. Az Educatio+ Konferencián elhangzottak szerint ez az összefogás kulcsfontosságú a további előrelépés szempontjából.

Az Educatio+ Konferencián Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az egyetemek és vállalatok közötti együttműködés jelentősége kiemelkedő, hiszen az együttműködő cégek száma egy évtized alatt megduplázódott. A magyar egyetemek számára a technológiai transzferből származó bevétel évente körülbelül 10 milliárd forintot tesz ki, ami jelentős támogatást jelent a felsőoktatási intézmények számára.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az EFOTT is fontosnak tartja az egyetemek és vállalatok közötti kapcsolatok erősítését. Az EFOTT nem csupán egy fesztivál, hanem az egyetemi közösségek találkozóhelye is, ahol a szórakozás mellett szakmai találkozókra is sor kerülhet. Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke szerint ez a rendezvény kiváló lehetőséget biztosít az együttműködés elősegítésére.

Az egyetemek és vállalatok közötti együttműködés nem csak a technológiai transzferben, hanem az ESG, azaz a társadalmi és környezeti felelősségvállalás terén is megmutatkozik. Kálmán Anna, a KPMG szenior menedzsere által vezetett kerekasztal-beszélgetés során kiderült, hogy ez a terület kiemelt jelentőséggel bír mindkét szférában. Fehér Botond, az Óbudai Egyetem gazdasági főigazgatója hozzátette, kutatásaik szerint a hallgatók mintegy 70%-a tartja fontosnak a fenntarthatóságot, és az egyetemek egyik legfontosabb feladata, hogy megfelelő értékrendet és szemléletet adjanak át a diákoknak.