A feldolgozott húsok fogyasztásának veszélyei

A 2-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen csökkenthető a feldolgozott húsok, mint a felvágottak, a kolbász és a szalonna kerülésével – állítja a ScienceAlert által ismertetett új tanulmány.

Ezek az élelmiszerek magas só- és telítettzsír-tartalmuk révén növelik a diabétesz kialakulásának veszélyét. A kutatásból kiderül, hogy ha az emberek 30 százalékkal kevesebb feldolgozott húst fogyasztanának, az Egyesült Államokban 353 ezerrel kevesebb cukorbetegség, 92 500-nál kevesebb érrendszeri betegség és 53 300-nál kevesebb bélrák eset alakulhatna ki.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a felvágottak, a virslik, a szalonna és a kolbász fogyasztásának mérséklésével nemcsak a cukorbetegség, hanem a rák kockázata is csökkenthető.

A szakértők javaslata szerint a húsfogyasztás során előnyben kell részesíteni a friss termékeket a feldolgozott élelmiszerekkel szemben. Fontos megjegyezni, hogy a friss húsok közül is érdemes megfontoltan választani: a vörös húsok, mint a marha, a sertés és a bárány túlzott fogyasztása is árthat az egészségnek, ezért inkább a szárnyasok és a halak fogyasztása ajánlott.