A jövő vaját készítheti a szén-dioxidból egy Bill Gates által támogatott startup

Egy amerikai startup, a Savor, amelyet Bill Gates is támogat, forradalmi módszert fejlesztett ki a szén-dioxidból zsírmolekulák előállítására, ami jelentősen csökkentheti az élelmiszeripar környezeti lábnyomát.

A kaliforniai cég, a Savor, egy olyan technológiát dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy a légkör szén-dioxidját felhasználva állítsanak elő vajat és más zsíralapú termékeket. Ez a módszer a növény- és állattenyésztés környezetkárosító hatásaitól mentesítheti a bolygót.

Az állattenyésztés jelenleg a világ üvegházhatású gázkibocsátásának körülbelül 14,5 százalékáért felelős, és a népesség növekedésével együtt várhatóan nőni fog az állati eredetű termékek iránti kereslet is, ami további felmelegedést okozhat.

A Savor a kémia segítségével kívánja megoldani ezt a problémát, mivel a zsírmolekulák is rendelkeznek egy meghatározott kémiai képlettel. A cég a szén-dioxidot, hőt és hidrogént felhasználva építi fel a zsírmolekulákat.

Az Interesting Engineering szerint az étkezési zsírok kémiai előállítása jelentősen kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint például a pálmaolaj előállítása, amely súlyos erdőirtásokkal is összefüggésbe hozható.

A Savor tervei között szerepel, hogy a technológiát nemcsak vaj, hanem tej, sajt, fagylalt és étolaj előállítására is alkalmazza. A technológia skálázhatósága miatt rövid időn belül ipari méretűre bővíthető, azonban kérdéses, hogy az emberek hajlandóak lennének-e ilyen élelmiszereket fogyasztani.

A Savor sikerének kulcsa az lehet, hogy a termékeit versenyképes áron kínálja, mivel a mezőgazdaság és az állattenyésztés jelenleg olcsón képes jóllakatni sok embert, ami miatt sokan a környezetszennyezőbb megoldásokat részesítik előnyben.