Bagoly vagy pacsirta: kinek jobb az agyműködése?

A bagoly típusú emberek agya lehet, hogy mégis jobban működik napközben, mint eddig gondoltuk, egy friss kutatás szerint a későn fekvők kognitív funkciói kiemelkedőek lehetnek.

A népszerű mondás, miszerint "aki éjjel legény, nappal lepény", talán mégsem állja meg a helyét. Az Imperial College London kutatói által végzett vizsgálat során több mint 26 ezer ember adatait elemezték, akik különböző intelligencia-, gondolkodási, reakcióidő- és memóriateszteket töltöttek ki, és ezeket összevetették az alvási szokásaikkal.

A kutatásból kiderült, hogy a későn fekvők és az úgynevezett "köztes" kategóriába tartozók rendelkeztek a legjobb kognitív képességekkel, míg a korán kelők a leggyengébb eredményeket érték el. A kései elalvás gyakran a kreatív személyiségek jellemzője, és számos híres művész, például Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, valamint napjainkban Kanye West és Lady Gaga is ezt a mintát követi.

A tanulmány szerint az alvás hossza is döntő jelentőségű az agyműködés szempontjából, hiszen a legjobban azok teljesítettek a teszteken, akik éjszakánként 7 és 9 óra között aludtak. Raha West és Daqing Ma professzorok hangsúlyozzák az alvásmennyiség fontosságát az agy egészségének megőrzésében és optimális működésében.

Az eredményekkel kapcsolatban azonban vannak fenntartások is. Jacqui Hanley, egy vezető brit Alzheimer-kutató intézet vezetője szerint az agyműködés mélyebb ismerete nélkül nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az alvási szokások befolyásolják-e a kognitív képességeket, vagy éppen fordítva. Jessica Chelekis, a Brunel Egyetem alvásszakértője pedig rámutatott, hogy a kutatás nem vette figyelembe többek között az iskolai végzettséget és a tesztek elvégzésének napszakát, de elismeri, hogy a tanulmány erénye az alvással kapcsolatos sztereotípiák megkérdőjelezése.