Az EU a rövidebb elszámolási idő felé tart

Az Európai Unió pénzügyi piacai tervezik, hogy 2027-ben áttérnek a rövidebb kereskedelmi elszámolási időre, összhangban az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hasonló lépéseivel.

Az Egyesült Államok az év elején sikeresen átállt a rövidebb kereskedelmi elszámolási időre, és úgy tűnik, az EU is követni fogja ezt a példát 2027-ben. Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság szerdai konzultációján a résztvevők 70%-a támogatta az átállást a 2027-es év utolsó negyedévében.

A rövidebb elszámolási idő bevezetésének lehetőségét a 2028-as év eleje és vége között is megvizsgálták. Az amerikai piacokon a kereskedési elszámolási ablak lerövidítése a piacok korszerűsítését, a likviditás növelését és a sikertelen ügyletek kockázatának csökkentését célozta.

Jelenleg az elszámolási folyamat, amely során az eszközök a eladóktól a vevőkhöz kerülnek át, tipikusan két napot vesz igénybe. A folyamat a koronavírus-járvány csúcspontján, valamint az amerikai mémtőzsdei részvényőrület idején került nagyobb figyelembe, amikor több bróker, köztük a Robinhood is, nehezen tudott lépést tartani a kereskedési volumennel a kétnapos elszámolási ablak miatt.

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó T+1-es elszámolásra való áttérése után az Egyesült Királyság is fontolóra veszi a hasonló lépést 2027 végéig. Sebastijan Hrovatin, az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztviselője szerint ez a dátum reális az uniós átállás szempontjából.

Az amerikai átállás során a befektetők attól tartottak, hogy az elszámolási idő eltérése a sikertelen ügyletek számának növekedését eredményezi majd. Azonban az átállás zökkenőmentesen zajlott, és a Depository Trust & Clearing Corporation szerint az átállást követő első napon csökkent a hibaarány.