Az ELTE vezeti a magyar egyetemeket az európai rangsorban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) érte el a legjobb helyezést a magyar felsőoktatási intézmények közül a Quacquarelli Symonds (QS) legújabb európai rangsorában, ahol több szempontot is figyelembe vettek, mint például az akadémiai elismertség és a munkáltatói megbecsültség.

A QS 2025-ös európai egyetemi rangsorát kedden tették közzé, amelyben több mint 40 ország 684 felsőoktatási intézményét értékelték. Az ELTE a 190. helyen végzett, ami jelentős, 18 helyes javulást jelent a tavalyi eredményekhez képest. A rangsor összeállításánál olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az akadémiai elismertség, az oktatók és hallgatók aránya, a munkáltatói megbecsültség, a fenntarthatóság, valamint a nemzetközi együttműködések aránya.

Az európai rangsorban idén is tizenöt magyar egyetem szerepel, közülük a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is jelentős előrelépést mutatott, előbbi 36, utóbbi 14 helyet javítva az előző évi pozíciójához képest.

A magyar egyetemek közül az ELTE mellett a Debreceni Egyetem (222.), a Szegedi Tudományegyetem (228.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (247.), a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem (mindkettő 370.), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (433.), az Óbudai Egyetem (485.), a Miskolci Egyetem (496.), a Pannon Egyetem (498.), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (556-600.), a Soproni Egyetem (551-600.), az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem (mindkettő 601+ helyezést ért el) került fel a rangsorba.

Európában az első helyre az ETH Zurich került, letaszítva a trónról az angliai Oxfordi Egyetemet, ami ezúttal a harmadik lett. A második az Imperial College London lett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a tavalyi 238. helyről kissé hátrébb csúszott, és idén a 247. helyet szerezte meg. A többi magyar egyetem is javítani tudott a helyezésén az előző évhez képest.