Az Apple enged az EU nyomásának és megnyitja mobiltárcáját, miközben kémprogramos támadásokra figyelmeztet és könnyíti az operációs rendszerek közötti váltást

Az Apple vállalat belement abba, hogy egy évtizeden keresztül ingyenesen hozzáférést biztosítson mobiltárca-technológiájához más szolgáltatók számára, ezzel elkerülve az Európai Unió szabályozó hatóságainak bírságait – számolt be róla a Bloomberg.

Az Európai Unió korábban figyelmeztette az Apple-t, hogy a technológiához való korlátozott hozzáférés piaci erejükkel való visszaélésnek minősülhet. Az EU versenyjogi főnöke, Margrethe Vestager bejelentette, hogy az Apple lehetővé teszi a riválisok számára az iPhone-ok 'tap and go' technológiájának használatát. Ezáltal az európai fogyasztók más digitális pénztárcákat is igénybe vehetnek majd áruk és szolgáltatások kifizetésére. A vállalások 10 évig lesznek érvényesek, és az Apple akár a globális éves bevétele 10 százalékának megfelelő bírságot is fizethet, ha nem tartja be a megállapodást.

Ez a lépés ideiglenesen csökkentheti az EU és az Apple közötti feszültségeket, amelyek a zenestreaming piacán a tisztességes verseny akadályozása miatt keletkeztek, ahol az Apple 1,84 milliárd eurós bírságot kapott a Spotify és más versenytársak hátrányos megkülönböztetése miatt. Korábban a vállalatnak 13 milliárd eurót kellett fizetnie az ír állami támogatások miatt kialakult vitában az uniós szabályozó hatóságoknak.

Az Apple digitális pénztárcája lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy virtuális betéti és hitelkártyákat, valamint jegyfoglalásokat tároljanak az iPhone-jukon. Az EU-nak tett ajánlat részeként harmadik fél fejlesztők is hozzáférhetnek majd ehhez a technológiához, így elősegítve az alternatív mobiltárcák fejlesztését. Az Apple válaszul bejelentette, hogy Európában is elérhetővé teszi fizetési chipjéhez való hozzáférést, és lehetővé teszi az autó- és lakáskulcsok, vállalati jelvények, hűségkártyák és rendezvényjegyek érintés nélküli tranzakcióit is.

Mindeközben az Apple kémprogramokkal végzett támadásokra küldött ki figyelmeztetést 98 ország iPhone-felhasználóinak. A vállalat az úgynevezett „fenyegetettségi értesítésekkel” próbál segíteni azoknak, akik potenciálisan kémprogramok általi támadások célpontjává váltak. Az érintettek készülékein megjelenő üzenetek arra figyelmeztetnek, hogy az Apple ID-jukhoz társított iPhone-t megpróbálhatták feltörni. Az Apple hangsúlyozza, hogy az értesítések nem jelentik automatikusan, hogy az érintett biztosan támadás áldozata lett, de arra kérik az érintetteket, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket. A védekezés módjairól és az ilyen támadásokról az Apple támogatási oldalán tájékozódhatnak az érintettek, ahol a Zárt mód is egyike a védelmi lehetőségeknek. Mindkét támogatási oldal elérhető magyar nyelven is.

Az Apple és a Google együttműködése révén most már egyszerűbbé válik az Android és iOS operációs rendszerek közötti váltás is. Az új eszköz segítségével a felhasználók néhány kattintással átköltöztethetik fotóikat és videóikat a Google Fotókból az iCloud Fotókba, és fordítva. A Google Fotókban lévő gyűjtemények így közvetlenül, a szolgáltatások szerverei közötti adatátvitellel kerülhetnek át az Apple szolgáltatásába, anélkül, hogy a felhasználóknak letölteniük kellene azokat. Az átvitel néhány órán belül, de legkésőbb néhány napon belül megtörténik. Az átvitel állapotát az Apple támogatási oldalán lehet ellenőrizni és szükség esetén leállítani. A folyamat részleteiről az Apple és a Google támogatási oldalain tájékozódhatnak az érintettek, magyar nyelven is.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye alapján az Apple Pay monopóliuma megszűnik az Európai Unióban, így a külső szolgáltatók is kínálhatnak teljesértékű mobilfizetési megoldásokat az almás mobilokon. Az NFC-technológia megnyitása mellett a fejlesztők hozzáférhetnek olyan iOS-funkciókhoz is, mint a biometrikus azonosítás és a bekapcsoló gomb dupla kattintására történő előhívás. Egy független fejlesztő is készíthet az Apple Pay-hez hasonló programot, amelyet alapértelmezetté is lehet tenni az iPhone-okon. Az Apple ezzel elkerülte a globális éves forgalmának akár 10 százalékát kitevő trösztellenes bírságot, ami akár a 40 milliárd dollárt is elérhette volna. Az iOS megnyitásának pontos időpontja egyelőre nem ismert, de a kötelezettségvállalás 10 évig lesz érvényben, és az EU mellett az Európai Gazdasági Térség országaira is vonatkozik.