A magyarok befektetési kedve növekszik

A magyar háztartások egyre optimistábban tekintenek anyagi helyzetükre, ami növeli a befektetési hajlandóságot. Szakértők szerint a prémium állampapírokon túl több ígéretes befektetési lehetőség is kínálkozik a piacon.

A Magyar Nemzeti Bank legújabb felmérése alapján a magyarok többsége pozitívabban látja a következő évet, mint a korábbiakat. A 2022 második felében megkérdezettek közel 60 százaléka még rosszabb helyzetben érezte magát, mint egy évvel korábban, de 2024 elejére ez az arány 38 százalékra csökkent. A válaszadók közel fele hasonló anyagi helyzetben látja magát, mint egy évvel ezelőtt, 17 százalékuk pedig már jobbnak is értékeli azt.

A munkaképes korúak körében a következő 12 hónapra vonatkozóan 20 százalék feletti azoknak az aránya, akik jobb anyagi helyzetet várnak.

Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint a lakossági megtakarítások diverzifikálása, különösen az állampapírok és a részvénypiac kombinálása lehet az egyik legjobb stratégia a következő évben. Az infláció csökkenése és a háztartások növekvő optimizmusa kedvező feltételeket teremt a befektetési lehetőségek kihasználásához.

A lakossági megtakarítások jelentős része az állampapírpiacon landolt az elmúlt években, elsősorban a Prémium Magyar Államkötvényeknek köszönhetően. Azonban a befektetők már nem tudják ugyanilyen feltételekkel újra befektetni a megkapott kamatot, ezért sokan más lehetőségeket is keresnek – mondta Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője.

A Budapesti Értéktőzsde részvényei, különösen a négy legfontosabb blue chip részvény, jelentős emelkedést mutatott az elmúlt évben, így a nagyobb kockázatot vállaló befektetők számára vonzó lehetőséget kínálhatnak.

A kisebb kockázatot kedvelők számára a befektetési alapok kínálhatnak megoldást. A különböző alapok különböző stratégiákat kínálnak, lehetővé téve a befektetők számára, hogy érdeklődésüknek és kockázati hajlandóságuknak megfelelően válasszanak.

A kötvények és állampapírok terén, bár a prémium állampapírok hozama jelentősen csökkent, 19,1 százalékról 7,9 százalékra, ez még mindig vonzó lehet az alacsonyabb kockázatú befektetéseket előnyben részesítők számára, mivel stabil és biztonságos befektetési lehetőséget jelentenek.