A forint erősödött az amerikai gazdasági hírek és a fintech szektor fejlődése hatására

Az amerikai gazdaságból érkező pozitív hírek és a magyar fintech szektor jelentős fejlődése hatására jelentős erősödést mutatott a magyar forint az euróval szemben a délutáni órákban.

Az amerikai fogyasztói árak alakulása és az iBanFirst fizetési szolgáltató által generált 100 százalék feletti növekedés egyaránt kedvezően hatott a forint árfolyamára. A piacokon a magyar deviza értéke a délután folyamán több egységgel is javult, az euróval szembeni árfolyama 394,2-ről 392,8-ra csökkent. Napközben az árfolyam 392,39 forint és 394,89 forint között mozgott, végül este 18 órakor 393,92 forintra erősödött.

Az amerikai inflációs adatok jobbak voltak a vártnál, ami hozzájárult a forint erősödéséhez. Az Egyesült Államokban a fogyasztói árak éves szinten csupán 3 százalékkal nőttek júniusban, szemben a 3,1 százalékos előrejelzéssel. Havi szinten pedig a fogyasztói árak nem nőttek, hanem 0,1 százalékkal csökkentek.

Ez az adat erősítette meg a piaci szereplőkben azt a várakozást, hogy az amerikai központi bank, a Federal Reserve kamatcsökkentést hajthat végre. A szeptemberi kamatvágás valószínűsége a piaci árazások alapján 75 százalékról 95 százalékra emelkedett.

A kedvező amerikai gazdasági hírek hatására a dollár is gyengült, az euró-dollár keresztárfolyam az adatok nyilvánosságra hozatalát követően 1,09-ig emelkedett. Ez párhuzamosan segítette a forint árfolyamának javulását is. Az euró jegyzése a reggeli 1,0836 dollárról 1,0869 dollárra változott.

A forint árfolyama a dollárral szemben is javult, a reggeli 363,16 forintról 362,40 forintra csökkent. A frankkal szemben azonban a forint gyengült, a reggeli 403,84 forintról 405,43 forintra erősödött a svájci deviza.

A magyar fintech szektor is hozzájárult a pozitív gazdasági hangulathoz. Az iBanFirst 150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben 2024 első félévében az előző év azonos időszakához képest. Több mint 700 ügyfelük van Magyarországon, ami a legdinamikusabban növekvő piaccá teszi hazánkat a fintech cég számára 2024-ben.

A magyar kereskedelmi vállalkozások egyre inkább digitális pénzügyi megoldásokat alkalmaznak, hogy egyszerűsítsék napi műveleteiket és csökkentsék költségeiket, ami a korai befogadói szakaszban lévő magyar gazdaságban jelentős növekedést eredményez.

Az iBanFirst további befektetéseket tervez a magyar piacra technológiai képességeinek fejlesztésével és a helyi vállalkozások igényeihez igazodó új termékek bevezetésével, amelyek a határokon átnyúló tranzakciók értékét néhány ezer eurótól több millió euróig terjedhetnek. Az elmúlt évek bizonytalan gazdasági és geopolitikai tényezői miatt egyre több vállalat keres kockázatkezelési megoldásokat az árfolyamingadozások elleni védelemre, ami a fedezeti szolgáltatások iránti kereslet jelentős növekedéséhez vezetett.