Halálos veszély a magyarokra: a dohányzás következményei

Magyarországon az Európai Unióban az egyik legmagasabb a dohányzással összefüggő betegségekhez köthető halálesetek száma, figyelmeztetnek a svéd szakértők. Karl Olov Fagerström, aki dohány- és nikotinkutatóként ismert, a svéd példát hozza fel, ahol a dohányzást rákot nem okozó nikotinforrások, mint a snüssz és a nikotinpárna váltották fel.

A cigarettafüst által a nikotin gyorsan, mindössze néhány másodperc alatt eljut az agyba, ami erős függőséget okoz. Ezzel szemben az alternatív nikotinforrások lassabban fejtik ki hatásukat, és le kell mondani a dohányzáshoz kapcsolódó rituálékról is. Magyarországon a lakosság 27 százaléka dohányzik, és a dohányosok fele a dohányzás negatív hatásaiba hal bele. Svédországban viszont csak 5,6 százalék a dohányosok aránya, és ott a dohányzás cikinek számít. Az éttermekben például már nem is találkozhatunk hamutálcákkal. Svédországban a nikotinfogyasztás aránya 23,6 százalék, ami közel áll az uniós átlaghoz, de a nikotint egészségesebb módon, például nikotinpárnák formájában fogyasztják.

Svédországban már az 1700-as évektől használják a dohányt az íny alatt, kezdetben közvetlenül, majd később tasakokban, amelyek ma már dohány nélküli, fehér párnák formájában léteznek. Ezek a párnák nagy tisztaságú nikotint, vizet, élelmiszer-minőségű összetevőket, aromákat és édesítőszereket tartalmaznak.

Magyarországon a kormány engedélyezi a nikotinpárnák és a hevítéses termékek forgalmazását, amelyek kevésbé ártalmas alternatívái lehetnek a hagyományos cigarettáknak. A közelmúltban egy kormányrendelet-módosítás szabályozza a párnák nikotintartalmát és gyermekzárat ír elő a csomagolásukra. Svédországban a rákos megbetegedésekkel összefüggő halálesetek száma az EU-ban a legkevesebb.

A dohányáruk árának emelése egy bizonyos pontig hatásos lehet a leszoktatásban, de a szakértők szerint nem szabad túlzásba esni, mert ez a feketepiacot erősítheti. A magas árak miatt sokan az ellenőrizetlen, kétes minőségű, de olcsóbb csempészárukhoz fordulhatnak. A szakértők szerint a hagyományos cigarettákra magasabb adókat kellene kivetni, míg a kevésbé ártalmas alternatívákat előnyben kellene részesíteni.

Svédországban azonban nem csak az egészséges életmód terjed, hanem a bűnözés is aggodalomra ad okot. A rendőrség adatai szerint az év eleje óta 54 robbantásos bűncselekményt követtek el, további 79 előkészítését pedig sikeresen akadályozták meg; a robbantások nagy része az egymással rivalizáló bűnözői csoportok közötti leszámolásokkal hozható összefüggésbe. Legutóbb egy svéd párt vettek őrizetbe a stockholmi főpályaudvaron, akik házi készítésű pokolgépet, kábítószert és egy kést is szállítottak táskájukban, és azzal gyanúsítják őket, hogy robbantás végrehajtására készültek. A pályaudvar egy részét az őrizetbevétel idejére lezárták és aknakeresőkkel is átvizsgálták. A 35 éves férfit és párját merénylet elkövetésének kísérletével vádolják, a stockholmi pályaudvart aknakeresőkkel vizsgálták át. Az Aftonbladet svéd hírportál értesülése szerint a büntetett előéletű pár egy észak-svédországi városba induló vonatra készült felszállni, amikor igazoltatták őket.