A Kúria a Greenpeace-nek adott igazat a Fertő tó ügyében

A Kúria döntése értelmében a beruházónak kell bizonyítania, hogy a tevékenysége nem károsítja a természetet, ami a Greenpeace szerint más természetvédelmi ügyekre is hatással lehet.

A Kúria megsemmisítette a Győri Törvényszék korábbi ítéletét, amely nem adott igazat a Greenpeace-nek a Fertő tó ügyében. A zöldszervezet érveit megalapozottnak ítélve, a Kúria kimondta, hogy a beruházónak kell bizonyítania, hogy a tevékenysége nem károsítja a természetet. Ez a döntés a Greenpeace szerint más természetvédelmi ügyekben is irányadó lehet, így túlmutat a Fertő tó ügyén.

A Greenpeace 2021 óta többször is érvelt a Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének módosítása ellen. A szervezet szerint a tavaszi időszakban a tóban és a környező nádasban meginduló életet zavarják a kotrás és egyéb munkálatok, amelyek során sok élőlényt elpusztítanak a nemzeti parki, és európai védelmet is élvező Natura 2000 területen.

A Győri Törvényszék eredeti ítéletében a Greenpeace-nek kellett volna bizonyítania, hogy a kotrás károkat okoz a természetben és veszélyezteti az ott élő védett állatokat. A Kúria azonban ezt az ítéletet megsemmisítette, és kimondta, hogy a beruházónak kell bizonyítania a tevékenységének ártalmatlanságát.

A Győri Törvényszék korábban a Greenpeace költségére rendelt ki természetvédelmi szakértőt az ügyben, aki szerint a kotrás miatt védett fajok is sérülhetnek a nemzeti parki területeken. A Törvényszék bírója azonban felülbírálta a szakértő véleményét, és úgy ítélte meg, hogy a gazdasági érdek megengedheti a védett fajok egy-egy egyedének elpusztítását, ha a faj így nem pusztul ki. A Kúria ezt az indoklást is jogszabályokat sértőnek minősítette.

Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa szerint a Kúria mostani döntése a Greenpeace és a Fertő tó Barátai Egyesület „négy éven át tartó közös harcának az eredménye”. Dr. Gutper Ildikó, a Greenpeace-t képviselő ügyvéd kiemelte, hogy a Kúria szerint nem lehet a hiányosnak tartott környezetvédelmi engedélyek ellen fellépő civil szervezeteket olyan bizonyítási munkára kényszeríteni, amilyet az engedélyt megadó hatóságoknak kellett volna elvégezniük, ami fontos a korlátozott pénzügyi és tárgyi eszközökkel rendelkező civil szervezetek számára.

Négycsillagos szállodát és vitorláskikötőt is terveztek

A Fertő tó magyar oldalára, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére, a Natura 2000 területen tervezett beruházás 60 hektáron, 45 milliárd forint közpénzből valósulna meg. A beruházás kivitelezője Mészáros Lőrinc cége. Többek közt egy 4 csillagos szálloda, fedett sportkomplexum, parkoló, vitorláskikötő, valamint motelek és apartmanházak is épülnének a területen. A tervek ellen ellenzéki politikusok, helyi civilek és zöldszervezetek is tiltakoztak.

A beruházást 2022 nyarán pénzhiány miatt leállították, 2023. június 17-én pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter úgy döntött, hogy az eredeti, nagy beruházást egyelőre elhalasztják, helyette megnyitják a kikötőt, a strandot és az ökoparkot. „B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani” – mondta a miniszter. A soproniaknak tett ígéret, hogy heteken belül megnyitják a strand egy részét, azonban nem valósult meg, a strand 2018 óta le van zárva, a kuriózumnak számító cölöpházakat ledózerolták.

Lázár János szerint a Fertő tavi beruházás a korábbi tervekhez képest sokkal visszafogottabban valósul meg, nem károsítja a környezetet, és hamarosan teljesen elkészül az új kikötő, ahol a megnyitásához szükséges infrastruktúra kialakításának utolsó munkái zajlanak. A miniszter hangsúlyozta, hogy egy olyan korszerű, mégis a természetbe illeszkedő partszakaszt szeretne, amely a környezeti értékek megőrzése mellett, kulturált körülményeket biztosít a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak.