A Föld lakosságszáma 2084-ben tetőzik majd

Jelenleg kicsivel több mint 8 milliárd ember él a Földön, de a lakosságszám a következő évtizedekben folyamatosan emelkedve 10 milliárd felé fog kúszni. Az ENSZ előrejelzése alapján 2084-ben élnek majd a legtöbben a bolygón, mintegy 10,3 milliárdan.

A frissen publikált elemzés szerint a jelenleg viszonylag gyors népességnövekedés évente mintegy 70 millió fővel 2050-től fog jelentősen lelassulni. A tízmilliárdos küszöböt ugyan már 2061-ben elérjük, de a csúcsértéket majd csak 2084-ben érjük el. Ezt követően a népességnövekedési görbe lassan ellaposodik majd.

Az ENSZ előrejelzése a jelenlegi születési, valamint halálozási arányszámokon alapul, így az elkövetkező évek globális eseményeinek tükrében változhat.

A jelentés szerint a legtöbb kontinens már most alig mutat népességnövekedést. A jelenleg 745 milliós Európa lakossága 2100-ra csaknem 600 millió lakosra zsugorodik majd. Ázsiában, ahol jelenleg 4,8 milliárd ember él, a lakosságszám még 30 évig emelkedik majd, igaz, csak kis mértékben. Afrikában viszont a legnagyobb népességrobbanás várható, ahol a mostani 2 milliárdról több mint 3 milliárdra nő a népesség 2100-ra.

Frank Swiaczny, a német népességkutató intézet munkatársa szerint ebben a Szaharától délre eső térség játszik majd kulcsszerepet. Ott jelenleg 4,3 a születési ráta, vagyis egy nő átlagosan több, mint 4 gyermeknek ad életet.

A modern ember története a jelenlegi tudomásunk szerint nagyjából 300 ezer éve indult a Homo sapiens feltünésével. Az egymilliárdos lakosságszámot az emberiség nem sokkal az 1800-as évet követően érte el, majd 1928-ban a 2 milliárdot. A népességrobbanás ezután indult be igazán, 2022-ben már több mint 8 milliárd ember élt a bolygón. Az ugrás hétről nyolcmilliárdra már csak 11 évet igényelt.