A Fertő tavi beruházás mérséklődik

A korábbi tervekhez képest jelentősen mérsékelt formában valósul meg a Fertő tavi beruházás, amely nem árt a környezetnek és rendezett körülményeket teremt a helyiek számára - közölte Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Lázár János szerint a beruházás során hamarosan elkészül a kikötő, és az utolsó munkálatok folynak a megnyitáshoz szükséges infrastruktúra kialakításán. A miniszter hangsúlyozta, hogy a helyiek, a vitorlázók és a horgászok hamarosan visszakapják a területet, és minden szükséges engedély rendelkezésre áll a munkálatokhoz.

A miniszter kiemelte, hogy céljuk egy modern, de a természeti környezetbe illeszkedő partszakasz kialakítása, amely a környezeti értékek megőrzése mellett kulturált pihenési lehetőséget nyújt. Lázár János szerint a fejlesztés olyan mértékű és módon történik, amelyet az osztrák partszakaszokon tevékenykedő környezetvédők is támogatnak.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal januárban harmadszor is kiadta a beruházás környezetvédelmi engedélyét, annak ellenére, hogy az előző két engedélyt a bíróságok érvénytelenítették, legutóbb szeptemberben. A bíróság szerint a hatóság nem végzett alapos vizsgálatot, és nem kérte ki a vízügyi szakhatóság véleményét.

A Lázár vezette építési minisztérium a korábbi tervekhez képest visszafogottabb beruházást tervez, amelynek keretében a Natura-2000-es védelem alá eső tóparton már nem 77, hanem csak 47 hektáron valósulna meg a fejlesztés. A projektet két ütemre osztanák, és az első ütemből kikerült a tóparti szálloda is.