2025-ben tetőzhet a kőolaj-felhasználás a BP szerint

Az energiacég előrejelzése szerint a világ olajkereslete 2025-ben érheti el csúcspontját, ezt követően a szél- és napenergia térhódítása miatt a globális szén-dioxid-kibocsátás növekedése megállhat.

A BP jelentése alapján az olajfelhasználás évente körülbelül 2 millió hordóval nő, és a következő években eléri a 102 millió hordós csúcsot mindkét vizsgált forgatókönyv szerint. Az egyik forgatókönyv a jelenlegi energiaátmeneti pályát követi, míg a másik a 2050-re kitűzött globális nettó zéró kibocsátási célok elérésének útját vázolja fel.

A földgáz esetében azonban más a helyzet. A jelentés szerint a „nettó zéró” forgatókönyv alapján a gázfelhasználás az évtized közepén tetőzik, majd 2050-re a 2022-es szintek felére csökken. Ezzel szemben a jelenlegi pálya szerint a gáz iránti kereslet folyamatosan nő, és 2050-re mintegy 20 százalékkal haladja meg a jelenlegi szinteket.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti kereslet mindkét forgatókönyv szerint jelentősen, 30-40 százalékkal nő a 2022-es adatokhoz képest.

A BP arra is figyelmeztet, hogy az olajfogyasztás a 2030-as években magasabb lehet a korábbi előrejelzéseknél, ami veszélyeztetheti a klímacélokat. A jelenlegi pálya szerint az olaj iránti kereslet 2035-re 97,8 millió hordóra csökken, ami 5 százalékkal több a tavalyi előrejelzésnél. A „nettó zéró” modell szerint ugyanebben az évben a kereslet 80,2 millió hordó lesz, ami 10 százalékkal magasabb a korábbi becsléseknél.

A BP hangsúlyozza, hogy az olaj a következő 10-15 évben továbbra is fontos szerepet tölt be a globális energiarendszerben.