Akkumulátorgyártás válságban: jelentős beruházások kerülhetnek veszélybe

A BASF német vegyipari óriás jelentős beruházásait fenyegeti veszély, mivel az elektromos járművek piacának lassulása miatt újra kell értékelniük a globális akkumulátor-alapanyagok gyártási hálózatának kiépítését.

A cég szóvivője a WirtschaftsWoche hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a jövőbeli beruházások kritikus felülvizsgálat alatt állnak, és új értékelés tárgyát képezik. Az elektromos járművek piacának korábbi dinamikus növekedése után most lassulás figyelhető meg, ami különösen azokat a vállalatokat érinti hátrányosan, amelyek jelentős összegeket fektettek be az EV-khez szükséges alapanyagok előállításába. A BASF korábban tervei között szerepelt egy globális ellátási hálózat létrehozása az akkumulátorokhoz nélkülözhetetlen katódanyagok gyártására, valamint egy 10 milliárd eurós vegyipari komplexum építése Kínában.

A vállalat tavaly decemberben döntött úgy, hogy több divíziójának, köztük az akkumulátorkémiai egységnek is nagyobb önállóságot biztosít. Ennek köszönhetően ezek a részlegek saját stratégiát alakíthatnak ki és hajthatnak végre, ami lehetővé teszi számukra, hogy rugalmasabban reagáljanak a piaci változásokra.

A BASF egyik partnere, az Eramet bányavállalat nemrég bejelentette, hogy lemondott egy 2,6 milliárd dolláros beruházásról egy indonéziai finomító komplexumra, amely nikkel és kobalt előállítására szolgált volna, ezek az anyagok pedig létfontosságúak az akkumulátorok gyártásában.

A magyar gazdaságot is fenyegeti a válság, hiszen Európában jelentős a keresletvisszaesés az akkumulátorok iránt, amely piacot a hazai üzemek is kiszolgálhatnák. Emiatt a kormány egy uniós szintű támogatási programot szorgalmaz, amelyet a soros elnökség jegyében a közelmúltban tettek közzé.