Benzinárcsökkentési remények a láthatáron

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó szerint, ha nem következik be rendkívüli politikai esemény, akkor a következő hetekben normalizálódhatnak az üzemanyagpiaci viszonyok.

A szövetség előrejelzése szerint, amennyiben nem történik váratlan esemény, az olajárak 85 dollár körüli szinten stabilizálódhatnak, ami hatással lehet a hazai üzemanyagárakra is. Ez a tendencia már megfigyelhető az európai termékjegyzésárak mérséklődésében, annak ellenére, hogy a forint árfolyama nem a legkedvezőbb irányba mozdult el.

A helyzetet tovább javítja, hogy a Beryl hurrikán kevésbé volt pusztító, mint várták, így nem befolyásolta jelentősen az amerikai finomítói kapacitásokat és piacellátást. Emellett a Közel-Keleten sem történt eszkaláció, ami szintén hozzájárul a piac normalizálódásához.

A magas hazai üzemanyagárak miatt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sürgős megbeszélést hívott össze, amelyen részt vettek a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol, valamint a Független Benzinkutak Szövetségének képviselői. A tárgyalásokon a szomszédos országokhoz képest magasabb hazai árak kerültek terítékre, melyek szerint a magyarok 8 forinttal többet fizetnek a benzinért, és 15 forinttal többet a gázolajért.

A megbeszélés során mindkét szövetség javasolta a statisztikai összehasonlítások módszertanának módosítását, heti helyett havi összevetések elvégzésével, hogy a szomszédos országok sajátosságai miatti eltérések kiküszöbölhetők legyenek. A miniszter ezt a javaslatot megfontolásra érdemesnek találta, de hangsúlyozta, hogy a kormány álláspontja nem változott, és az üzemanyag-kereskedőktől azonnali lépéseket vár a családok védelme érdekében, szükség esetén kész beavatkozni a piacra.