Tizenkét gyermek meghalt egy buszbalesetben Dél-Afrikában

Egy iskolába tartó kisbusz és egy másik jármű ütközött össze Dél-Afrikában, a tragédiában tizenkét gyermek és a sofőr vesztette életét, további hét gyermek pedig megsérült.

A déli Gauteng tartomány vezetése szerint a baleset Merafong városától mintegy 70 kilométerre nyugatra történt, amikor egy teherautó hátulról belehajtott a kisbuszba, ami ezután felborult és kigyulladt. A helyszínről készült felvételeken a kisbusz teljesen megsemmisült állapotban látható a tűz következtében. A sérült gyermekeket a közeli Carletonville kórházába szállították.

Matome Chiloane, Gauteng tartomány oktatási minisztere a sajtóközleményben kifejezte mély megdöbbenését és együttérzését az áldozatok családjaival. Elmondása szerint tizenegy gyermek a Rocklands Általános Iskolába, egy pedig a Carletonville-i Laerskool Blyvooruitsig intézményébe járt.

A balesetet okozó teherautó sofőrje könnyebb sérülésekkel került kórházba. A News24 hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy csak túl későn vette észre a kisbuszt. A férfi ellen büntetőeljárást indítanak, és bár egyes források szerint előzés okozhatta a balesetet, a nyomozás még nem zárult le.

Gauteng tartomány Dél-Afrika legnépesebb régiója, itt található Johannesburg és a főváros, Pretoria is. Annak ellenére, hogy az ország rendelkezik a kontinens egyik legfejlettebb úthálózatával, a közlekedésbiztonsági mutatói között a legrosszabbak közé tartozik. Dél-Afrikában nemrég ért véget a téli szünidő az iskolákban, a diákok egy nappal a baleset előtt tértek vissza az iskolapadba.

Az oktatási és a közlekedési hatóságok illetékesei helyszíni szemlét tartottak, és meglátogatták a sérült gyermekeket a kórházban. Kiemelt képünk illusztráció.