Silvio Berlusconi nevét kapja a milánói repülőtér

Olaszországban heves felzúdulást váltott ki, hogy a milánói Malpensa repülőteret Silvio Berlusconiról, az ország egykori miniszterelnökéről kívánják elnevezni. Az ellenzék szerint a névadás helytelen, és inkább egy masszázsszalon vagy bordély nevének lenne megfelelő.

Az olasz kormány döntése értelmében hamarosan a milánói Malpensa repülőteret Silvio Berlusconi nevével illetik, ami Olaszország egyik legforgalmasabb légikikötője. Matteo Salvini, az olasz közlekedési miniszter és a jobboldali Liga elnöke szerint ez a lépés Berlusconi üzletemberi és politikai nagyságát hivatott tiszteletben tartani. A légi közlekedési hatóság már jóváhagyta a névváltoztatást.

A döntés számos olasz polgárban kiváltotta a felháborodást, és a baloldali Lombardia Fiatal Demokratái által indított petíció már több mint 16 ezer aláírást gyűjtött össze, amelyben a hatóságokat az eljárás felülvizsgálatára, a kormányt pedig a javaslat visszavonására szólítják fel.

Jeles olaszok és nem olaszok nevei a repülőtereken

Jelenleg Olaszországban 16 nemzetközi repülőtér viseli jeles olaszok és nem olaszok nevét, köztük II. János Pál pápa, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírók, valamint Amerigo Vespucci, Kolumbusz Kristóf és Marco Polo felfedezők, Guglielmo Marconi feltaláló, valamint Leonardo da Vinci, Federico Fellini, Caravaggio és Giuseppe Verdi művészek nevét. Politikusok neve azonban eddig nem szerepelt a repülőterek elnevezéseiben.

Berlusconi, a megosztó figura

Berlusconi, aki adócsalásért elítélt és több jogi vitába, valamint szexbotrányba keveredett személyiség, nem csak az ellenzék, hanem a társadalom széles rétegei által is vitatott alak. Az 5Csillag Mozgalom egyik tagja, Nicola Di Marco szerint a repülőtér átnevezése az intézményi rendszer összeomlását jelenti. Greta Cogotti, a Demokrata Párt tagja szerint Berlusconi nevéhez inkább egy masszázsközpont illene.

A Fiatal Demokraták szerint a milánói repülőtérnek olyan névvel kellene rendelkeznie, amely a becsületesség, az integritás és a közösség szolgálatának értékeit tükrözi, Berlusconi azonban nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Berlusconi, aki tavaly hunyt el 86 éves korában, négyszer állt Olaszország kormányának élén, és párttársai a vállalkozói képességeit és karizmáját méltatták, míg kritikusai a politikai befolyás személyes haszonszerzésre való felhasználásával vádolták.