A Windows júliusi frissítése 142 hibát javít, köztük négy súlyosat, és fontos határidőket ismertet

A Microsoft legutóbbi frissítőcsomagja jelentős biztonsági javításokat hozott, amelyek között négy súlyos, nulladik napi sebezhetőség is megtalálható. Emellett a vállalat figyelmeztet a Windows 11 fontos frissítési határidejére is. A felhasználóknak ajánlott mielőbb telepíteniük a frissítéseket a védelem érdekében.

A Microsoft termékei számára kiadott júliusi frissítőcsomag kedden érkezett meg, és a Windows 10/11, valamint az Office programok számára összesen 142 biztonsági problémát orvosolt a vállalat. Ezen belül négy súlyos, úgynevezett nulladik napi hibát is javítottak, amelyeket a Bleeping Computer cikkében említenek.

A fejlesztők öt kritikus biztonsági rést is befoltoztak, amelyeket távoli kódfuttatásra használhattak a támadók. A nulladik napi sebezhetőségek közül kettőt már aktívan kihasználtak, míg a másik kettőt nyilvánosságra hozták, de jelenleg nincs információ arról, hogy azokat ki is használták volna. A kihasznált sebezhetőségek mind a Windows operációs rendszerekben találhatók, míg a nyilvánosan ismertek más programokat érintenek.

A felhasználók néhány egyszerű lépéssel megvédhetik számítógépeiket a 142 sérülékenységtől. Ehhez csupán meg kell nyitniuk a Gépházat, választaniuk a Windows Update menüpontot, és ott megkeresniük, majd telepíteniük az elérhető frissítéseket.

A Digitalrends figyelmeztetése szerint, a Windows 11 felhasználóknak is oda kell figyelniük, különösen azoknak, akik még a 2022 októberében megjelent Windows 11 22H2 verziót használják. Ezek a felhasználók 2024. október 8-tól nem kapnak több biztonsági és előnézeti frissítést, hacsak nem frissítik számítógépüket a 23H2-es verzióra. A Windows Home, Pro és Business (vagy oktatási) felhasználókra vonatkozik ez a figyelmeztetés, és a Microsoft a nem felügyelt üzleti számítógépeket is automatikusan frissíti.

A Windows 10 felhasználóknak különösen fontos, hogy ellenőrizzék, számítógépük megfelel-e a Windows 11 szükséges rendszerkövetelményeinek, amelyek közé tartozik a 4 GB vagy annál nagyobb RAM, a TPM 2.0, 1 GHz-es vagy gyorsabb CPU, 64 GB vagy annál nagyobb tárhely, DirectX 12 kompatibilis GPU, valamint 720p-s, 9 hüvelyknél nagyobb képátlójú kijelző. Azok, akik halogatják a frissítést, számítógépüket kibertámadások, rosszindulatú programok és vírusok veszélyének teszik ki.

Ha már most frissíteni szeretne, és rendelkezik erre alkalmas számítógéppel, akkor a Beállítások > Windows frissítés > Frissítések ellenőrzése menüpontban megteheti.