Új rekord: 2150 méter mélyre telepítettek áramkábelt a Földközi-tengeren

Szicíliában jelentős mennyiségű zöldenergia termelhető meg, amit el kell juttatni az olasz félszigetre. A szakemberek ezt tenger alatti kábelekkel oldhatják meg, ehhez pedig egy rekordra is szükség van.

Az olaszországi Prysmian cég új rekordot állított be, 2150 méteres mélységbe telepített víz alatti kábelt, amire korábban még nem volt példa. Az Interestig Engineering beszámolója szerint az 500 kV-os nagyfeszültségű egyenáramú tömegimpregnált kábellel már a próbateszteket is elvégezték, ami azt mutatja, jól sikerült a telepítés.

A mérnökök jelenleg a Földközi-tenger közepén dolgoznak egy új villamosenergia-folyosó kialakításán, amely a tervek szerint 970 kilométer hosszú, és 1000 MW kapacitású lesz. A Tyrrhenian Link nevű projekt két víz alatti kábelen keresztül köti össze Szicíliát Szardíniával az olasz félszigettel.

A most lefektetett kábelt a kábeltechnológia következő generációjaként emlegetik, mivel nagyon kicsi nyúlásra képes, nagy szilárdság-tömeg aránnyal rendelkezik, emellett kopásálló és nagyon nehezen fárad el az anyag. Ezekre a tulajdonságokra komoly szükség van, a tenger hullámzása ugyanis alaposan megedzeti a kábeleket.

A rekord annak is köszönhető, hogy újfajta borítást kapott a kábel, ami 50 százalékkal könnyebb, mint az acél. Ez ugyanaz a technológia, amit korábban 500 és 1000 méteres mélységben is alkalmaztak már.

Szicíliában rendkívül nagy mennyiségű megújuló energiát állítanak elő, amit az olasz félszigetre kell eljuttatni. A Tyrrhenian Linkre 1,7 milliárd eurót, vagyis nagyjából 667 milliárd forintot költenek.

A projekt két részből áll. Az egyik egy 490 kilométeres szakasz, ami a szicíliai Fiumetortót köti össze az olasz félszigeten található Torre Tuscia Magazzenóval, míg egy másik, 480 km-es kábel Fiumetortót a szardíniai Terra Malával.

2023-ban az Európai Unió kilenc földközi-tengeri tagállama: Horvátország, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Málta, Portugália, Szlovénia és Spanyolország fogott össze, hogy a Földközi-tenger térségét zöldenergia-központtá fejlessze. A cél, hogy minél több ilyen jellegű befektetést vonzzanak a Földközi-tengerhez.