Kibertámadások Magyarországon: váltságdíj és védekezés

A 2023-as adatok szerint a magyar vállalatok több mint fele sikeresen hárította el a zsarolóvírusos támadásokat saját adatmentési módszerekkel, így elkerülve a váltságdíj fizetését. Azonban az érintett vállalatok egy része jelentős összegeket fizetett ki a kiberbűnözőknek, akár 100 millió forintot is meghaladó összegeket.

A Sophos felmérése szerint 2023-ban minden ötödik magyar vállalkozást ért kibertámadás, és a zsarolóvírus áldozatává vált cégek negyedénél 5 és 50 millió forint közötti veszteséget okozott a támadás. A vállalatok 8 százaléka 50 millió forint feletti veszteséget szenvedett el. A megtámadott vállalatok 58 százaléka nem fizetett váltságdíjat, ami alacsonyabb, mint a globális 77 százalékos arány. A helyreállításhoz a vállalatok 31 százaléka biztonsági mentéseket használt, míg 19 százalékuk más módszereket alkalmazott. Nyolc százalékuknak nem volt biztonsági mentése, de mégsem fizettek váltságdíjat.

Chester Wisniewski, a Sophos technológiai igazgatója kiemelte a biztonsági mentések fontosságát, amelyek lehetővé teszik az adatok gyors helyreállítását és az üzletmenet folytonosságának megőrzését. Hangsúlyozta, hogy a vállalatoknak mindig fel kell készülniük a kibertámadásokra, és megfelelő védelemmel kell ellátniuk a biztonsági másolatokat.

A zsarolóprogrammal megtámadott magyar vállalatok 39 százaléka döntött úgy, hogy kifizeti a váltságdíjat. Ezen vállalatok fele 10 millió forint alatti összeget fizetett, 29 százalékuk 10 és 50 millió forint közötti összeget, 13 százalékuk 50 és 100 millió forint közötti összeget, míg 7 százalékuk 100 millió forint feletti összeget fizetett ki. Három százalék nem tudta vagy nem emlékezett arra, hogy vállalatuk fizetett-e váltságdíjat.

Wisniewski szerint aggasztó, hogy sok vállalat még mindig eleget tesz a kiberbűnözők követeléseinek, ami bevételt biztosít a támadóknak és ösztönzi őket a további támadásokra. Rámutatott, hogy a váltságdíj kifizetése nem garantálja az adatok helyreállítását, és növeli a kibertámadás költségeit.