Magyar Péter Kijevbe érkezett, átadta az összegyűlt adományokat

Magyar Péter szerdán reggel bejelentette, hogy Kijevbe indul, és magával visz egy jelentős mennyiségű adományt is, amelyet civil szervezeteknek szánnak.

Magyar Péter egy mentőautó és egy kisplatós jármű, Ricsi társaságában posztolt képet szerdán reggel, jelezve, hogy útnak indultak Kijev felé. A politikus kedden jelentette be, hogy Ukrajna fővárosába utazik, és ezzel egyidejűleg egy humanitárius akciót is szervez.

A Facebookon közzétett információk szerint a gyűjtés során mintegy 15 millió forint pénzadomány és jelentős mennyiségű orvosi felszerelés, gyógyszer, higiéniai eszköz, valamint tartós élelmiszer gyűlt össze. Magyar elmondása alapján három kisbusszal, egy szállító járművel és két mentőautóval veszik az irányt Kijev felé, ahol várhatóan késő este érkeznek meg.

A tervek szerint csütörtök reggel meglátogatják azt a kórházat, amelyet nemrégiben orosz rakétatalálat ért, és ellátogatnak abba az intézménybe is, ahová a sérült gyermekeket szállították. Az utazás során Kárpátaljára is ellátogatnak, ahol csütörtök éjszaka érkeznek Ungvárra, majd pénteken Beregszászon is találkoznak a helyi magyar közösség tagjaival és az egyházi vezetőkkel. Várhatóan pénteken este érkeznek haza.

Magyar Péter hangsúlyozta, hogy az út során politikai vezetőkkel nem terveznek találkozni, kizárólag a civilekkel kívánnak kapcsolatot teremteni. Posztjában külön kiemelte a kijevi gyermekkórház elleni "szörnyű orosz rakétatámadást", amely mindenkit megdöbbentett, és amely kapcsán kijelentette: "Nincs háborúzó gyerek. Ők nem tehetnek semmiről. Még esélyük sem volt az életre". A TISZA Párt alelnöke hozzátette, hogy magyarokként, politikai hovatartozástól függetlenül elutasítják az erőszakot és háborút, és szolidárisak a nehéz helyzetben lévő ukrán és magyar emberekkel.

Szerdán Magyar Péter és a konvoj megérkezett Kijevbe, és átadta az összegyűlt adományokat a hétfői orosz csapás által érintett kijevi gyermekkórháznál. A Tisza Párt alelnöke a brutális támadást követően döntött úgy, hogy segítséget nyújt, és bár korábban kerülte a külpolitikai témákat, most aktívan részt vett a humanitárius akcióban.

Magyar Péter a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a döntés hirtelen született, miután látta a brutális orosz rakétatámadást. Kritikát fogalmazott meg a magyar kormányfővel szemben is, mondván: "A miniszterelnök utazgathat a világban, és úgy tehet, mintha békét teremtene [...] de mi a tettekben hiszünk ahelyett, hogy háromszor körberepülnénk a világot. Mi mások vagyunk." Hozzátette, hogy Orbánnak már korábban el kellett volna látogatnia Kijevbe, de a késedelem egyik oka a Kijev és Budapest közötti nézeteltérés volt az ukrajnai magyar kisebbség jogaival kapcsolatban. Magyar Péter egyetértett a kormánnyal abban, hogy Ukrajnába nem mehetnek fegyverszállítmányok Magyarországon keresztül vagy magyar segítséggel, mert ez célponttá teheti az ukrajnai magyar közösséget, de más országoknak szuverén joguk fegyvert küldeni Ukrajnába.