Macron végre megszólalt a francia választások után

Három napig nem nyilatkozott Emmanuel Macron a francia előrehozott nemzetgyűlési választásokról, de szerdán végre kifejtette álláspontját. A köztársasági elnök a választásokat követően arra szólította fel a "köztársasági" politikai erőket, hogy alakítsanak ki egy "stabil és plurális többséget" Franciaország számára, mivel a választásokon egyetlen politikai erő sem tudott egyértelmű győzelmet aratni.

Macron először szólalt meg a vasárnapi második forduló óta, amelyet a pártja által elszenvedett vereség miatt írtak ki korábban, és amelyet ő maga úgy értékelt, hogy "senki nem nyert meg". Az elnök szerint a választások eredményeként létrejött tömbök és koalíciók mind kisebbségben maradtak, ami bizonytalan politikai helyzetet teremtett.

Macron, aki jelenleg Washingtonban tartózkodik a NATO-csúcstalálkozón, a regionális sajtóban közzétett levelében hívta fel a politikai erőket a párbeszédre. Azt kérte tőlük, hogy azok, akik azonosulnak a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, kezdjenek őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében. Az elnök a választásokat követően kifejezetten arra kérte a politikai erőket, hogy hozzanak létre egy stabil és plurális többséget az ország számára, tekintettel arra, hogy senki nem tekinthető a választások győztesének.

A legtöbb szavazatot a baloldali és zöld pártokból álló választási szövetség, az Új Népfront szerezte meg, őket követte Macron pártja, az Együtt, harmadik helyre pedig az Orbán Viktor szövetségeséhez, Marine Le Penhez köthető Nemzeti Tömörülés futott be. Az Új Népfront kevesebb mint 200 helyet szerzett a nemzetgyűlésben, ami kevés a 289 helyes küszöbhöz, mely a többséghez szükséges. Macron miniszterelnöke a választások után lemondott, de az elnök visszautasította a törvényhozási többségét elvesztő Gabriel Attal lemondását.

Az elnök kegyetlen ítélete a baloldalon felháborodást okozott, melyet Macron viselkedése váltott ki a vasárnapi választás óta, aki továbbra sem hajlandó felkérni őket a kormányalakításra. Az Új Népfront keddi közleményében kijelentette: „Az Új Népfront az első erő az új nemzetgyűlésben. Amennyiben az elnök ragaszkodik a vasárnapi választási eredmény el nem ismerésében, az az alkotmány szellemének elárulása”.