Újabb cseh képviselők csatlakoztak a Patrióták Európáért frakcióhoz

Két újabb cseh EP-képviselő lépett be a Patrióták Európáért EP-frakcióba, ezzel a frakció létszáma 84-re nőtt. Korábban az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is csatlakozott hozzájuk.

A cseh Eskütétel-Motorosok önmaguknak (Prísaha-Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti képviselője döntött úgy, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz. A bejelentést Filip Turek, a párt elnöke tette meg egy prágai sajtótájékoztatón. Turek elmondása szerint a képviselők az értékrendjük alapján hozták meg döntésüket, és a Patrióták Európáért valamint az Európai konzervatívok és reformerek (ECR) között mérlegelve választottak.

A párt elnöke kiemelte, hogy a patrióták értékei egybeesnek a pártjaik értékeivel. Kritikusan viszonyulnak a Zöld Megállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását és éles álláspontjuk van a migráció kérdésében is. Turek hozzátette, hogy nem látott értelmet abban, hogy "betolakodjanak az ECR soraiba", ahol nem volt érdeklődés irántuk, és ahol a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte, hogy megakadályozza csatlakozásukat.

A cseh kormányfő, Petr Fiala, az ODS elnöke élesen bírálta a Patrióták Európáért frakciót, mondván, hogy az "tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, és ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát". Ezzel szemben Andrej Babis, volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit és beteges hazudozónak nevezte a miniszterelnököt.

A Patrióták Európáért frakcióhoz korábban csatlakozott az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO), amely a legnagyobb cseh ellenzéki erő. A további két képviselő csatlakozásával a frakció létszáma jelenleg 84 képviselőre emelkedett, míg az ECR-nek 78 képviselője van.