Romániai medvetámadás politikai következményekkel

Romániában egy halálos medvetámadás után politikai viták kereszttüzébe került a medvék sorsa. Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a lakott területeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja, és a kilövési kvóta növelését tervezi.

A Brassóhoz közeli Bucsecs-hegységben történt tragikus esemény, amely során egy 19 éves nő életét vesztette, komoly vitát váltott ki Romániában. A fiatal nőt egy medve támadta meg és magával hurcolt, és a hatóságok kénytelenek voltak az agresszív állatot kilőni. A holttestet sokáig nem tudták lehozni, mert a medve 10-15 méterre volt a mentőcsapattól, melynek tagjaira szintén rá akart támadni. A Prahova megyei rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat miatt indított eljárást az ügyben, és vizsgálják, hogy a beavatkozó csapat törvényesen járt-e el, amikor kilőtte a védett nagyvadat.

Mircea Fechet elismerte, hogy Romániában túlszaporodott a barnamedve-állomány, és a településekre bejáró egyedek áthelyezése már nem jelent megoldást. A miniszter szerint azokat a medvéket, melyek emberek által lakott területeket közelítenek meg, el kell altatni vagy ki kell lőni. A kilövési kvóta emelését is javasolja, 220-ról 500-ra, hangsúlyozva, hogy az emberi élet védelme a legfontosabb. Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa által javasolt kvótát a Román Akadémia ajánlására csökkentették.

Tánczos Barna, a korábbi környezetvédelmi miniszter és az RMDSZ szenátora, éles kritikával illette a kormánykoalíciót a megelőző intézkedések hiánya miatt. Szerinte a kormánykoalíció nem hajtotta végre az általa javasolt intézkedéseket, mint például a megelőzési kvótákat és a villanypásztorprogramot. Tánczos Barna szerint a képviselőház nyolc hónapja nem tűzi napirendre a vadászati kvótákról szóló törvénytervezetet, amelyet a szenátus már elfogadott, és amelyet már holnap meg lehetne szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat.

A környezetvédelmi tárca korábban évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt, de 2016-ban a Dacian Ciolos vezette kormány betiltotta a populációszabályozó medvevadászatot, ami az állomány elszaporodásához vezetett. Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a medvekérdés rendezésére, és olyan jogszabálytervezeteket dolgoznak ki, melyek a „veszélyes”, nagy medvesűrűségű térségekben lehetővé teszik a nagyvadak kilövését.