Gyermekvédelmi intézményvezetők átvilágítása

A gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata során nem találtak pedofíliára való hajlamot, de két vezetőt alkalmatlannak minősítettek személyiségzavar miatt. A vizsgálat részeként a vezetők beosztottaira is kiterjed az ellenőrzés, és a nevelőszülőknek is igazolniuk kell "kifogástalan életvitelüket".

Az állami gyermekvédelmi vezetők átvilágítása során 273 vezető esetében tervezték a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot, amelyből 268-an mentek keresztül a folyamaton. A vizsgálat során egyetlen esetben sem tártak fel pedofíliára való hajlamot. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint két vezetőt minősítettek alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusokból álló bizottság által, személyiségzavar miatt.

A gyermekvédelmi intézményvezetők alkalmassági vizsgálata egy több részből álló folyamat, amely magában foglal egy vezetői kompetenciákkal foglalkozó részt, egy 500 kérdéses amerikai személyiségtesztet és egy interjút egy klinikai szakpszichológussal. Egy új jogszabály értelmében a vezetők beosztottaira is kiterjesztették az ellenőrzést, és a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatai keretében ellenőrizhetik őket.

A Népszava információi szerint a nevelőszülőknek is bizonyítaniuk kell "kifogástalan életvitelüket". Egy nevelőszülő a lapnak elmondta, hogy megalázónak tartja a kérdőívet, de a gyerekek érdekében nincs más választása, mint kitölteni. Azt is hozzátették, hogy rendőrök fognak kijárni ellenőrizni, hogy a kérdőíveken szereplő információk valósak-e, és a szomszédokat is kikérdezik. Egyes helyeken azt mondták, aki megtagadja a kérdőív kitöltését, attól elveszik a gyerekeket.

A bicskei pedofilügy kapcsán K. Endre miatt Bárányos Jánosnak, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola fideszes önkormányzati képviselőjének és igazgatójának el kell hagynia posztját. 2018-ban a tankerület nehezményezte, hogy nem tett lépéseket K. Endre ellen, aki testnevelőként dolgozott az iskolában. A kegyelmi botrány kirobbanása után hat hónappal döntöttek úgy, hogy "súlyos szakmai és etikai kifogások" miatt nem támogatják az igazgató mandátumának meghosszabbítását.

Júliustól a gyermekvédelmi gyámok nem vállalhatnak másodállást a szakmán belül, nem lehetnek hivatásos gondnokok vagy támogatók. A változás okát a lap nem ismerte meg.

A vizsgálatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a Belügyminisztérium végezte el, egy kormányhatározat 1,7 milliárd forintot utalt ki arra, hogy a gyermekvédelmi intézményekben vezetőként és szakmai munkakörben foglalkoztatottak pszichológiai alkalmassági vizsgálata és „kifogástalan életvitelének” ellenőrzése megtörténjen. A kifogástalan életvitel megállapításához egy adatlapot kellett kitölteni a dolgozóknak, és többek között azt is ellenőrizték, hogy mióta élnek együtt a párjukkal a gyermekvédelmi dolgozók.

Rétvári Bence belügyi államtitkár korábban kijelentette, hogy a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat lesz, amelynek része többek között az általános pszichés állapot, az érzelmi-indulati kontroll, a pszichés terhelhetőség, a stresszel való megküzdési képesség, a felelősségtudat, a kóros függőségek (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség), az öngyilkosságra való hajlam, és a szexuális devianciák felmérése.