Újítások a Google Play Áruházban és a Google szolgáltatásaiban: személyre szabott alkalmazáskeresés, Google Wallet webes felület és ingyenes adatvédelmi funkció

A Google Play Áruház fejlesztéseivel egyre személyre szabottabbá válik az alkalmazáskeresés, így a felhasználók könnyebben találhatják meg az érdeklődési körüknek megfelelő Android-alkalmazásokat és játékokat, miközben Magyarországon is elérhetővé vált a Google Wallet új webes felülete. Emellett a Google egy hasznos adatvédelmi funkciót is ingyenessé tesz, amely segít felfedezni, ha a felhasználó adatai a sötét weben szerepelnek.

Az Android Police szerint a Google Play Store alkalmazáskereső rendszere jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és a legújabb fejlesztések révén tovább finomodik a felhasználók igényeinek megfelelő alkalmazásajánlások terén. A Play Store alkalmazás legutóbbi frissítéseiben egy új beállítás került bevezetésre, amelynek célja, hogy a felhasználók személyre szabottabban kereshessenek alkalmazásokat.

Az Android Authority értesülései alapján az Assemble Debug kódvadász a Play Store alkalmazás egyik friss verziójában talált rá egy új „érdeklődési körök” szekcióra az általános beállításokon belül. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén kezeljék érdeklődési köreiket a Play Áruházban, és így testreszabott tartalmakat kapjanak.

A Google Play Áruház "Neked" fülén az ajánlott alkalmazások és játékok már a felhasználók preferenciái alapján kerülnek rendezésre. Az új Érdeklődések rész lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználók még inkább személyre szabhassák, milyen alkalmazások és játékok jelenjenek meg számukra a Play Store-ban. Az alkalmazások és játékok külön beállításai révén a felhasználók részletesebben szabályozhatják érdeklődési területeiket, és szükség esetén kikapcsolhatják a személyre szabott ajánlásokat is.

A Google Play Áruházban jelenleg több millió alkalmazás és játék található, ami megnehezíti a releváns tartalmak kiválasztását. Az új, személyre szabott keresési lehetőségek bevezetése így jelentős előrelépést jelenthet a felhasználók számára.

A fejlesztések jelenleg is folyamatban vannak, így még nem ismert, mikor válnak elérhetővé a stabil Google Play Store alkalmazásban. Az sem világos egyelőre, hogy az új beállítások milyen hatással lesznek a "Neked" fül felhasználói élményére, amely a személyre szabott ajánlások szempontjából kulcsfontosságú. Az AndroidPolice szerint érdemes lesz várni a felhasználói élményben bekövetkező potenciális változásokra.

Pár hónappal az indulása után már hazánkból is elérhető a Google fizetési szolgáltatásának webes felülete, ahol a felhasználók egy helyen kezelhetik a fizetési módjaikat és kártyáikat, frissíthetik a Wallet és a Google Pay beállításait, valamint megtekinthetik a legutóbbi tranzakcióikat. Eddig ezek elsősorban az androidos készülékről voltak csak szerkeszthetők, asztali számítógépről nem. Ezt változtatja meg a webes felület, mely az áprilisi rajtkor csak néhány országban volt elérhető, most azonban bővült a kör – így immáron Magyarországon is működik. Az oldalon a bankkártyák mellett a hűségkártyák, beszállókártyák, koncertjegyek és hasonlók is áttekinthetők, sőt, a mentett fizetési adatok révén az asztali Chrome böngészőben is használhatja fizetéskor az automatikus kitöltést.

A Google Wallet webes felületének elérhetősége Magyarországon további kényelmet és rugalmasságot nyújt a felhasználóknak, akik így még könnyebben intézhetik pénzügyeiket és kezelhetik digitális tárcájukat. Az iPhone-felhasználók hasonló webes funkciókat az appleid.apple.com oldalon keresztül érhetnek el.

A Google egy másik fontos lépést is tett a felhasználók adatvédelme érdekében. A cég bejelentette, hogy július végétől ingyenessé teszi az Önről szóló találatok nevű funkcióját, amely segít felfedezni, ha a felhasználó adatai a sötét weben szerepelnek. Eddig ez a szolgáltatás csak a Google One előfizetői számára volt elérhető, de a jövőben minden Google-fiókkal rendelkező felhasználó számára hozzáférhető lesz. A funkció segítségével a felhasználók megtudhatják, hogy személyes adataik, mint például lakcím, telefonszám vagy e-mail cím, felbukkantak-e a sötét weben gazdát cserélt adatbázisokban. Magyarország azonban nem szerepel azon az 46 ország listáján, ahol a szolgáltatás ingyenessé válik. A Google nem tudja eltávolítani az adatokat az internetről, de a felhasználók tájékoztatása révén lehetőség nyílik a szükséges védelmi intézkedések megtételére.